Dziecko na diecie bezglutenowej

Testy alergiczne potwierdziły diagnozę - twoje dziecko nie toleruje glutenu. Pamiętaj, że z jego diety musisz wyeliminować pszenicę, żyto, jęczmień, owies i orkisz.

Na szczęście produktów dla osób, które nie mogą spożywać tych zbóż, jest coraz więcej. Można kupić je nie tylko w sklepach ekologicznych, ale i zwykłych supermarketach.

Reklama

Ryż - jest dobrym źródłem węglowodanów, błonnika, minerałów i witamin z grupy B. Jest bogaty w potas, wapń, fosfor i magnez. Więcej składników odżywczych ma ryż brązowy, niż biały. Z ryżu produkuje się wiele produktów spożywczych; płatki, wafle, makaron, groszek ptysiowy, napoje. Historyczną ciekawostką jest fakt, iż polski uczony Kazimierz Funk w roku 1912 wyodrębnił z otrąb ryżowych witaminę B1, która zapobiega i leczy chorobę Beri-Beri.

Proso - proso dmuchane robi się z kaszy jaglanej. A jest ona lekkostrawnym, bardzo wartościowym pod względem odżywczym składnikiem pokarmowym. Zawiera dużo białka, witamin, mikro i makroelementów. Jako jedyne zboże zawiera zespół aminokwasów pozwalający zachować równowagę kwasowo-zasadową w jelitach. Smakuje wyjątkowo w postaci zapiekanki z warzywami, ale można ją zrobić również na słodko - z dodatkiem malin, jabłek, czy morel.

Gryka - zaliczana do grupy tzw. zbóż rzekomych. Nie są one typowymi zbożami, za to dostarczają suchych owoców skrobiowych. Gryka jest jedną z cenniejszych roślin pod względem odżywczym - bogata w bezglutenowe białko, błonnik pokarmowy, żelazo, miedź, chrom i witaminy. Można z niej produkować kaszę, płatki, mąkę i chrupki.

Kukurydza - może być spożywana w postaci gotowanych kolb, jak i przerobiona na mąkę, kasze, płatki i olej. Bogata w witaminę B i PP, karoten, selen działający przeciwnowotworowo i łagodzący dolegliwości ze strony zbyt wrażliwej skóry.

Uwaga! W diecie bezglutenowej, ale też w przypadku alergii pokarmowej, należy bardzo ostrożnie podawać płatki i chrupki kukurydziane, nie tyle z uwagi na zawartość kukurydzy, ale przede wszystkim w związku z obecnością w ich składzie szkodliwych składników niezbędnych do ich produkcji, a nie umieszczonych na etykietkach.

Dowiedz się więcej na temat: dieta bezglutenowa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje