Reklama

Domowy sposób na wzdęcia, zaparcia i... nerwicę. Jak przygotować dzięgielówkę?

Lecznicze nalewki cieszą się od wielu lat coraz większą popularnością. Wiele osób sięga po nie przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach czy problemach trawiennych. Jedną z najskuteczniejszych jest nalewka z arcydzięgla, która zwalcza wzdęcia, zaparcia i usprawnia pracę jelit. Jak ją przygotować?

Arcydzięgiel, inaczej dzięgiel litwor to gatunek rośliny z rodziny selerowatych, którego głównym obszarem występowania jest Azja i Europa. W Polsce arcydzięgiel spotkać można w górach, w dolinach rzek oraz czasami w pasach nadmorskich. Jest on objęty ścisłą ochroną. 

Arcydzięgiel osiąga nawet do 2,5 metra wysokości, ma grubą łodygę bez liści i włosków, z której wyrastają duże, pierzaste liście. Kwiaty zebrane są natomiast w kuliste baldachy.

Surowcem leczniczym arcydzięgla są jego owoce, korzeń oraz kwiaty. Zawierają one m.in.:

Reklama
  • olejki eteryczne,
  • kwasy organiczne,
  • kumarynę,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • pektynę,
  • taninę.

Przeczytaj też: Walczy z trądzikiem, łagodzi ból i ułatwia zasypianie. Zastosowanie wody lawendowej w pielęgnacji

Arcydzięgiel znany jest głównie z pozytywnego wpływu na układ trawienny. Pobudza on wydzielanie soków trawiennych i żółci, zmniejsza wzdęcia, stany skurczowe jelit i żołądka, reguluje wypróżnianie i pobudza apetyt.

Arcydzięgiel ma również pozytywny wpływ na układ nerwowy, stosowany jest jako naturalny środek antydepresyjny i uspokajający, ale także odkażający i przeciwbólowy.

Jednym z najpopularniejszych produktów na bazie tej rośliny jest nalewka. Jak ją przygotować?

 

Przepis na nalewkę z dzięgielówki

Składniki

  • 80 g korzenia arcydzięgla
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 500 g cukru
  • kora cynamonowa
  • goździki
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie: 

1. Korzeń arcydzięgla dokładnie umyj i pokrój w drobne kawałki. Wrzuć kawałki do dużego słoja i zalej spirytusem rozcieńczonym 0,5 litra wody.

2. Odstaw słój na dwa tygodnie. 

3. Dodaj do arcydzięgla przyprawy - trawę cytrynową, 10 goździków, gałkę muszkatołową. Zamknij szczelnie słój i odstaw na tydzień. 

4. Podgrzej lekko 0,5 litra wody i rozpuść pól kilograma cukru. Dolej roztwór do tego ze słoja, szczelnie zamknij i zostaw na kolejne dwa tygodnie. 

5. Gotową nalewkę rozlej do butelek i zostaw na trzy miesiące.  

Sięgaj po nalewkę zawsze, gdy cierpisz na dolegliwości układu trawiennego lub chcesz się uspokoić. Korzeń arcydzięgla działa rozkurczowo, wykrztuśnie, moczopędnie, kojąco, pobudza pracę żołądka, wzmacnia naczynia krwionośne, nerwy, serce. Korzeń reguluje również krwawienia miesiączkowe, pracę jelit i układ trawienny.

Zobacz również: Wystarczy pół szklanki dziennie. Ta mikstura poprawi pracę jelit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nalewki | domowe nalewki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy