Czekolada – numer jeden wśród słodyczy

Czekolada poprawia nastrój kobiet w ciąży, dzięki czemu pozytywnie wpływa na rozwój płodu. Naukowcy twierdzą, że dzieci matek, które w ciąży jadły regularnie gorzką czekoladę, są bardziej aktywne i wesołe.

Czym ona jest?

Reklama

Czekolada to wyrób cukierniczy, trwały. Wytwarzana jest z miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego. Dziś możemy kupić ją już nie tylko z orzechami czy rodzynkami. Na rynku dostępne są przeróżne, najbardziej wymyślne warianty. Fantazja producentów, gdy mowa o dodatkach do czekolad, nie ma granic. Bez problemu kupimy czekoladę o smaku chilli, krówkową, pomarańczową, porzeczkową czy z solą himalajską.

Zdrowa czy niezdrowa?

Dyskusja na ten temat mogłaby nie mieć końca. Kiedyś gloryfikowana, później brutalnie zepchnięta z pantałyku. Przez lata oskarżano ją o podwyższanie poziomu cholesterolu, próchnicę i wiele innych aspektów niekorzystnych dla zdrowia. Dziś czekolada ma potężną rzeszę fanów. Nie brak jej jednak również zagorzałych przeciwników. Przyjrzyjmy się faktom.

Czekolada odżywia? 

Naukowy doliczyli się w czekoladzie aż sześciuset substancji, które mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Czekolada naturalna (zarówno gorzka, jak i deserowa) obfituje w  cenne dla zdrowia składniki odżywcze, takie jak:

- węglowodany - czyli paliwo niezbędne do funkcjonowania mózgu - najważniejszego mięśnia w ludzkim ciele. Nie wykarmimy go ani białkiem, ani tłuszczem - węglowodany są mu niezbędne (trzeba zaznaczyć, że czekolada dostarcza cukrów prostych i nie może być bazą żywienia, optymalnym jest wybór węglowodanów złożonych); 

- żelazo - minerał niezbędny do produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzania tlenu do wszystkich komórek ciała, wyjątkowo cenny w profilaktyce anemii;

- magnez - pierwiastek kluczowy dla dobrego funkcjonowania systemu nerwowego -  usprawnia przewodnictwo komórek nerwowych;

- flawonoidy - organiczne związki chemiczne, których rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu trudno przecenić. Mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalnie, stymulują wytwarzanie reaktywnych form tlenu, uszczelniają naczynia krwionośne, zwiększają odporność na infekcje, uczestniczą w regulacji skurczy mięśni i naczyń;

- fenylotylamina jako endorfina  wpływa na poprawę nastroju;

- teobromina, która pobudzając pracę nerek działa moczopędnie, stymuluje też ośrodkowy układ nerwowy, dając efekt podobny do kofeiny;

- białko - obecne w czekoladzie białej i mlecznej, które zawierają mleko skondensowane.  


Dowiedz się więcej na temat: czekolada

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje