Reklama

Ból gardła: Jak go zwalczyć metodami naturalnymi?

Gardło dorosłego człowieka ma około 12-13 centymetrów długości, łączy jamę ustną, nosową, krtań i przełyk. Na wysokości gardła krzyżuje się droga oddechowa z pokarmową. Kiedy myślimy o gardle? Najczęściej dopiero wówczas, gdy pojawia się ból.

Płuczemy gardło 

Pierwszym krokiem zawsze powinno być staranne wypłukanie gardła. Ta metoda pozwala usunąć znaczną część drobnoustrojów z błony śluzowej, co jest kluczem do przezwyciężenia infekcji. Definitywnie pożegnajmy stare metody płukania gardła wodą z solą, które mogą przynieść więcej szkód niż pożytku. Sól może dodatkowo podrażnić gardło i w efekcie przyspieszyć rozwój infekcji. Zdecydowanie postawmy na łagodne odkażenie. Dobrze sprawdzą się tu zioła, ewentualnie woda utleniona. W drugim przypadku wystarczy do połowy szklanki ciepłej wody dodać łyżeczkę wody utlenionej i tak przygotowaną cieczą wypłukać bolące gardło.

Reklama

Zioła przeciwbólowe

Jeśli mowa o ziołach - najlepiej sprawdzają się tymianek i szałwia. Są tanie, skuteczne i nie niosą działań niepożądanych, od których nie jest wolny żaden farmaceutyk. Najprościej i najskuteczniej zrobić z nich napar, którego użyjemy do płukania i dezynfekcji gardła i całej jamy ustnej. W czasie infekcji niezwykle ważna jest troska o stałe nawilżanie śluzówek jamy ustnej i gardła. Przesuszone potęgują uczucie bólu i pieczenia.

Tymianek 

Roślinę wyróżnia bogactwo flawonoidów, witamin z grupy B, witaminy C, olejku tymolowego, a także fenolokwasów i triterpenów. Dwóm ostatnim tymianek zawdzięcza silne właściwości odkażające i antyoksydacyjne, a wszystkim wymienionym - działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Tymianek ma zdolność hamowania rozwoju drobnoustrojów w jamie ustnej. Rozrzedza też wydzielinę zalegającą w gardle i ułatwia jej odkrztuszanie. Działa osłonowo na śluzówkę i wzmacnia organizm w walce z infekcją.  

Jak go stosować?

Przygotowanie płukanki z tymianku nie jest szczególnie wymagające. Łyżkę ziela zalewamy wrzątkiem. Parzymy pod przykryciem około 10 minut. Po przecedzeniu i przestudzeniu używamy do płukania jamy ustnej i gardła.  


Szałwia 

Roślina ma silne działanie odkażające, które zawdzięcza bogactwu witamin: B1, A, C i PP, a także olejków eterycznych, flawonoidów, garbników i kwasów organicznych. Szałwia wykazuje też właściwości przeciwzapalne i ściągające.

Jak ją stosować?

Najskuteczniej działa świeżo zaparzony napar. Zalewamy wrzątkiem łyżkę ziela i odstawiamy na około kwadrans. Po przestudzeniu i przecedzeniu płuczemy nim gardło, nie częściej niż 3-4 razy dziennie. Szałwia, co trzeba zaznaczyć, może wysuszać śluzówkę, stąd umiar w jej stosowaniu jest kluczowy. Pamiętajmy też o uzupełnianiu płynów. Picie minimum dwóch litrów wody jest dla dorosłego człowieka konieczne codziennie, niemniej w czasie infekcji ma kluczowe znaczenie dla ograniczenia jej zasięgu i złagodzenia objawów.  

Ewa Koza, mamsmak.com    


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ból gardła
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy