Reklama

10 przypraw dla usprawnienia metabolizmu

Wysokoprzetworzona żywność, mięso, produkty mączne – to główni winowajcy spowolnionej pracy jelit. Czas świąteczny nie jest łatwym dla naszych trzewi. Jemy smakołyki, którymi nie raczymy się na co dzień. Dodatkowo trudno nam zachować umiar, bo przecież na świątecznym stole wszystko jest wyjątkowo pyszne.

Nierzadko kończy się to dyskomfortem trawiennym i gorszym samopoczuciem. Po jakie przyprawy sięgnąć, by wesprzeć organizm w ciężkiej pracy, jaką musi wykonać trawiąc wszystkie wielkanocne pyszności?

Cynamon: jest szczególnie korzystny dla organizmu. Nie tylko poprawia trawienie, ale też pomaga normalizować poziom cukru we krwi. Uwrażliwia tkanki na inulinę, jest więc rekomendowany dla diabetyków. Obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu. Cynamon działa rozgrzewająco i przyspiesza spalanie tłuszczu. Przyspiesza oczyszczanie organizmu ze złogów i zbędnych produktów przemiany materii. W polskiej kuchni używany jest głównie do ciast i deserów. Warto zacząć stosować go szerzej - doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i rybami.

Reklama

Imbir: dzięki właściwościom rozgrzewającym przyspiesza metabolizm. Wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom i jednocześnie ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu. Ma też szczególne zasługi dla oczyszczania organizmu z toksyn. Obecny w nim gingerol ma silny wpływ na spalanie tłuszczu trzewnego, który jest wyjątkowo niebezpieczny dla zdrowia. Tłuszcz zmagazynowany na brzuchu i wokół narządów wewnętrznych istotnie pogarsza ich pracę i skraca żywotność. Spożywając regularnie imbir, zarówno sproszkowaną przyprawę, jak i świeży korzeń, dbamy o sylwetkę i zdrowie.

Chilli: zawiera kapsaicynę. Ta substancja odpowiedzialna jest za ostry smak przyprawy, a do tego działa rozgrzewająco i wpływa na metabolizm spoczynkowy. Pobudza układ pokarmowy do wytężonej pracy i zmniejsza łaknienie.

Pieprz cayenne: również zawiera kapsaicynę, dzięki której przyspiesza spalanie spożytych kalorii.    

Czarny pieprz: jego główny składnik - piperyna - działa podobnie do kapsaicyny. Blokuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych w organizmie.  

Curry:dzięki zawartości kwasu hydroksycytrynowego (HCA) wyjątkowo skutecznie spala tkankę tłuszczową. Curry przyspiesza przeminę materii i działa hamująco na ośrodek głodu w mózgu. W konsekwencji zmniejsza apetyt.  


Goździki: przyspieszają metabolizm, łagodzą wzdęcia i zapobiegają powstawaniu gazów. Zwiększając wydzielanie enzymów trawiennych. Usprawniają pracę żołądka i jelit.  

Kurkuma: obfituje w przeciwutleniacze i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Badania naukowe dowodzą, że kurkuma zmniejsza przyrost masy ciała i hamuje wzrost tkanki tłuszczowej.  

Bazylia: wspiera procesy trawienne i ułatwia przyswajanie pokarmu. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi stres, działa przeciwskurczowo i rozluźnia jelita. Przyspiesza ponadto trawienie białek i tłuszczów. Łagodzi niestrawność i związany z nią ból głowy.  

Kardamon: działa rozgrzewająco i poprawia trawienie. Wyjątkowo skutecznie spala komórki tkanki tłuszczowej. Zapobiega powstawaniu gazów i przedłuża uczucie sytości po posiłku.  

Ewa Koza, mamsmak.com    


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy