czerwone mięso

Artykuły (20)

  • Czerwone mięso zwiększa ryzyko raka jelita i żołądka? Naukowcy ostrzegają

    Czerwone mięso zwiększa ryzyko raka jelita i żołądka? Naukowcy ostrzegają

    • Czwartek, 26 maja 2022 (16:20)
    Czerwone mięso od wielu lat jest przedmiotem badań naukowców, lekarzy i dietetyków. Jedni przekonują, że jest tak groźne, iż najlepiej byłoby całkowicie wykluczyć je z diety, inni...
    czerwone mięso
  • Polacy kupują coraz mniej mięsa. Rośnie popularność roślinnych zamienników

    Polacy kupują coraz mniej mięsa. Rośnie popularność roślinnych zamienników

    • Piątek, 8 października 2021 (18:45)
    W pierwszej połowie 2021 roku nastroje konsumentów stopniowo wracają do poziomu sprzed pandemii. Kilka trendów może jednak pozostać z nami na dłużej. Jednym z nich jest stopniowe...
    czerwone mięso, mięso, wegetarianizm
  • Dlaczego czerwone mięso jest niezdrowe?

    Dlaczego czerwone mięso jest niezdrowe?

    • Poniedziałek, 5 października 2020 (11:31)
    Światowa Organizacja Zdrowia umieściła czerwone mięso na liście substancji potencjalnie rakotwórczych. Okazuje się, że częste spożywanie wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy cielęciny,...
    czerwone mięso
  • Czy warto jeść czerwone mięso?

    Czy warto jeść czerwone mięso?

    • Wtorek, 26 maja 2020 (10:08)
    Od lat toczy się spór co do tego, czy czerwone mięso jest zdrowe, czy szkodzi zdrowiu. Dietetycy i lekarze zalecają unikać go w diecie i ostrzegają, że może znacząco przyczyniać się do...
    czerwone mięso
  •  Gęsina: Tłusta, ale zdrowa. Obniża cholesterol, świetnie działa na mózg

    Gęsina: Tłusta, ale zdrowa. Obniża cholesterol, świetnie działa na mózg

    • Środa, 6 listopada 2019 (14:13)
    Gęsina w opinii zdecydowanej większości - i pewnie głównie z racji dużej kaloryczności - uchodzi za mięso kulinarnie nieatrakcyjne i sukcesywnie przegrywa w starciu z arcypopularnym w...
    czerwone mięso, gęsina
  • Uważaj, może być szkodliwe

    Uważaj, może być szkodliwe

    • Niedziela, 29 września 2019 (11:03)
    Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i...
    czerwone mięso
  • Czerwone mięso: Zdrowe czy nie? Co w nim znajdziemy?

    Czerwone mięso: Zdrowe czy nie? Co w nim znajdziemy?

    • Poniedziałek, 9 września 2019 (14:30)
    Spożycie wołowiny i wieprzowiny na stale wpisało się w gusta kulinarne Polaków. Czerwone mięso stanowi wspaniałe źródło cennych wartości odżywczych. Nasze popędy hamują lekarze i...
    czerwone mięso
  • Zamiana czerwonego mięsa na drób w diecie może obniżać ryzyko raka piersi

    Zamiana czerwonego mięsa na drób w diecie może obniżać ryzyko raka piersi

    • Poniedziałek, 19 sierpnia 2019 (13:23)
    Wyniki badania z udziałem ponad 40 tys. kobiet sugerują, że jedzenie czerwonego mięsa podwyższa zagrożenie rakiem piersi, a spożywanie drobiu je obniża. Paniom gustującym w wołowinie czy...
    czerwone mięso, drób
  •  Mięso najgorszej i najlepszej jakości: Jak rozpoznać?

    Mięso najgorszej i najlepszej jakości: Jak rozpoznać?

    • Czwartek, 16 maja 2019 (15:20)
    Statystyczny Polak zjada około 60-70 kilogramów mięsa rocznie (a dokładniej około 40 kg wieprzowiny i 20 kg drobiu). Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) bije na alarm – to...
    czerwone mięso
  • Plasterek bekonu zwiększa ryzyko raka

    Plasterek bekonu zwiększa ryzyko raka

    • Poniedziałek, 22 kwietnia 2019 (17:50)
    Spożywanie nawet niewielkich ilości czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – sugerują badania brytyjskich specjalistów opublikowane przez...
    bekon, czerwone mięso
  • Szkodzi nawet w niewielkich ilościach

    Szkodzi nawet w niewielkich ilościach

    • Wtorek, 9 kwietnia 2019 (06:27)
    Spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa - nawet w małych ilościach - może zwiększać ryzyko śmierci z powodu wszystkich przyczyn, a zwłaszcza chorób układu krążenia - dowodzą naukowcy...
    czerwone mięso
  • Szkodliwość czerwonego mięsa potwierdzona

    Szkodliwość czerwonego mięsa potwierdzona

    • Piątek, 24 sierpnia 2018 (09:28)
    Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii.
    czerwone mięso
  • Jak zapobiec psuciu się żywności?

    Jak zapobiec psuciu się żywności?

    • Wtorek, 7 sierpnia 2018 (09:32)
    Bezpośredni wpływ na to, jak długo dany produkt spożywczy będzie nadawał się do spożycia, ma jego skład chemiczny, obecność mikroorganizmów oraz tak zwane czynniki środowiskowe. W...
    czerwone mięso
  • Czerwone mięso jest szkodliwe dla kobiet

    Czerwone mięso jest szkodliwe dla kobiet

    • Środa, 11 lipca 2018 (12:49)
    ​Kobiety, zwłaszcza te, które starają się o dziecko, powinny unikać czerwonego mięsa. Według badań naukowców jego obecność w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia raka, a także groźnej...
    czerwone mięso, endometrioza
  • Lepiej go unikaj

    Lepiej go unikaj

    • Środa, 27 czerwca 2018 (13:20)
    Spożywanie czerwonego mięsa dwa razy dziennie lub częściej zwiększa ryzyko endometriozy o ponad 50 proc. – informuje „Journal of Obstetrics & Gynecology”.
    czerwone mięso, endometrioza
  • Czerwone mięso jest szkodliwe. Dla kobiet

    Czerwone mięso jest szkodliwe. Dla kobiet

    • Czwartek, 5 kwietnia 2018 (06:20)
    Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i...
    czerwone mięso
  • Jak uratować przypalone lub przesolone danie?

    Jak uratować przypalone lub przesolone danie?

    • Poniedziałek, 9 października 2017 (16:12)
    Zwykło się mówić, że architekci przykrywają swoje błędy bluszczem, a kucharze majonezem. Niestety, nie wszystkie kuchenne wpadki zatuszujesz grubą warstwą sosu. Czasami musisz sięgnąć po...
    czerwone mięso
  • Dlaczego warto jeść mniej czerwonego mięsa?

    Dlaczego warto jeść mniej czerwonego mięsa?

    • Czwartek, 7 września 2017 (10:56)
    Czerwone mięso, czyli pochodzące z udomowionych owiec lub krów oraz upolowanych zwierząt, takich jak dzik czy jeleń, jest popularne niemal na całym świecie. Jest ono bogate w białko i...
    czerwone mięso
  • Zaskakujące korzyści z jedzenia mięsa

    Zaskakujące korzyści z jedzenia mięsa

    • Poniedziałek, 24 lipca 2017 (13:18)
    Jedzenie mięsa z wielu względów korzystnie wpływa na zdrowie. Przede wszystkim eliminuje choroby skóry, wzmacnia układ immunologiczny, zapewnia długotrwałą porcję energii oraz chroni...
    czerwone mięso
  • 14 sprytnych sztuczek kulinarnych

    14 sprytnych sztuczek kulinarnych

    • Piątek, 2 czerwca 2017 (09:50)
    Nawet najbardziej doświadczeni domowi kucharze niekiedy potrzebują pomocy i często dobry przepis nie wystarczy, by przyrządzić smaczny posiłek. Nie pomogą też dobre składniki. Ważny jest...
    czerwone mięso, domowy majonez, gotowanie