czerwone mięso
- Wszystkie (20)
- Artykuły (20)
Artykuły (20)
-
Czerwone mięso zwiększa ryzyko raka jelita i żołądka? Naukowcy ostrzegają
- Czwartek, 26 maja 2022 (16:20)
Czerwone mięso od wielu lat jest przedmiotem badań naukowców, lekarzy i dietetyków. Jedni przekonują, że jest tak groźne, iż najlepiej byłoby całkowicie wykluczyć je z diety, inni...czerwone mięso -
Polacy kupują coraz mniej mięsa. Rośnie popularność roślinnych zamienników
- Piątek, 8 października 2021 (18:45)
-
Dlaczego czerwone mięso jest niezdrowe?
- Poniedziałek, 5 października 2020 (11:31)
Światowa Organizacja Zdrowia umieściła czerwone mięso na liście substancji potencjalnie rakotwórczych. Okazuje się, że częste spożywanie wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy cielęciny,...czerwone mięso -
Czy warto jeść czerwone mięso?
- Wtorek, 26 maja 2020 (10:08)
Od lat toczy się spór co do tego, czy czerwone mięso jest zdrowe, czy szkodzi zdrowiu. Dietetycy i lekarze zalecają unikać go w diecie i ostrzegają, że może znacząco przyczyniać się do...czerwone mięso -
Gęsina: Tłusta, ale zdrowa. Obniża cholesterol, świetnie działa na mózg
- Środa, 6 listopada 2019 (14:13)
Gęsina w opinii zdecydowanej większości - i pewnie głównie z racji dużej kaloryczności - uchodzi za mięso kulinarnie nieatrakcyjne i sukcesywnie przegrywa w starciu z arcypopularnym w...czerwone mięso, gęsina -
Uważaj, może być szkodliwe
- Niedziela, 29 września 2019 (11:03)
Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i...czerwone mięso -
Czerwone mięso: Zdrowe czy nie? Co w nim znajdziemy?
- Poniedziałek, 9 września 2019 (14:30)
Spożycie wołowiny i wieprzowiny na stale wpisało się w gusta kulinarne Polaków. Czerwone mięso stanowi wspaniałe źródło cennych wartości odżywczych. Nasze popędy hamują lekarze i...czerwone mięso -
Zamiana czerwonego mięsa na drób w diecie może obniżać ryzyko raka piersi
- Poniedziałek, 19 sierpnia 2019 (13:23)
Wyniki badania z udziałem ponad 40 tys. kobiet sugerują, że jedzenie czerwonego mięsa podwyższa zagrożenie rakiem piersi, a spożywanie drobiu je obniża. Paniom gustującym w wołowinie czy...czerwone mięso, drób -
Mięso najgorszej i najlepszej jakości: Jak rozpoznać?
- Czwartek, 16 maja 2019 (15:20)
Statystyczny Polak zjada około 60-70 kilogramów mięsa rocznie (a dokładniej około 40 kg wieprzowiny i 20 kg drobiu). Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) bije na alarm – to...czerwone mięso -
Plasterek bekonu zwiększa ryzyko raka
- Poniedziałek, 22 kwietnia 2019 (17:50)
Spożywanie nawet niewielkich ilości czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – sugerują badania brytyjskich specjalistów opublikowane przez...bekon, czerwone mięso -
Szkodzi nawet w niewielkich ilościach
- Wtorek, 9 kwietnia 2019 (06:27)
Spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa - nawet w małych ilościach - może zwiększać ryzyko śmierci z powodu wszystkich przyczyn, a zwłaszcza chorób układu krążenia - dowodzą naukowcy...czerwone mięso -
Szkodliwość czerwonego mięsa potwierdzona
- Piątek, 24 sierpnia 2018 (09:28)
Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii.czerwone mięso -
Jak zapobiec psuciu się żywności?
- Wtorek, 7 sierpnia 2018 (09:32)
Bezpośredni wpływ na to, jak długo dany produkt spożywczy będzie nadawał się do spożycia, ma jego skład chemiczny, obecność mikroorganizmów oraz tak zwane czynniki środowiskowe. W...czerwone mięso -
Czerwone mięso jest szkodliwe dla kobiet
- Środa, 11 lipca 2018 (12:49)
Kobiety, zwłaszcza te, które starają się o dziecko, powinny unikać czerwonego mięsa. Według badań naukowców jego obecność w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia raka, a także groźnej...czerwone mięso, endometrioza -
Lepiej go unikaj
- Środa, 27 czerwca 2018 (13:20)
Spożywanie czerwonego mięsa dwa razy dziennie lub częściej zwiększa ryzyko endometriozy o ponad 50 proc. – informuje „Journal of Obstetrics & Gynecology”.czerwone mięso, endometrioza -
Czerwone mięso jest szkodliwe. Dla kobiet
- Czwartek, 5 kwietnia 2018 (06:20)
Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i...czerwone mięso -
Jak uratować przypalone lub przesolone danie?
- Poniedziałek, 9 października 2017 (16:12)
Zwykło się mówić, że architekci przykrywają swoje błędy bluszczem, a kucharze majonezem. Niestety, nie wszystkie kuchenne wpadki zatuszujesz grubą warstwą sosu. Czasami musisz sięgnąć po...czerwone mięso -
Dlaczego warto jeść mniej czerwonego mięsa?
- Czwartek, 7 września 2017 (10:56)
Czerwone mięso, czyli pochodzące z udomowionych owiec lub krów oraz upolowanych zwierząt, takich jak dzik czy jeleń, jest popularne niemal na całym świecie. Jest ono bogate w białko i...czerwone mięso -
Zaskakujące korzyści z jedzenia mięsa
- Poniedziałek, 24 lipca 2017 (13:18)
Jedzenie mięsa z wielu względów korzystnie wpływa na zdrowie. Przede wszystkim eliminuje choroby skóry, wzmacnia układ immunologiczny, zapewnia długotrwałą porcję energii oraz chroni...czerwone mięso -
14 sprytnych sztuczek kulinarnych
- Piątek, 2 czerwca 2017 (09:50)