Reklama

Gorzka czekolada chroni przed miażdżycą

Gorzka czekolada pomaga przywrócić elastyczność tętnic i zapobiega przyleganiu leukocytów do śródbłonka, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy - wynika z badań opublikowanych przez "The FASEB Journal".


Periodyk ten jest wydawany przez Federację Amerykańskich Towarzystw Biologii Eksperymentalnej. Naukowcy z Holandii postanowili zbadać wpływ spożywania gorzkiej czekolady na stan naczyń krwionośnych 44 mężczyzn w średnim wieku z nadwagą, którzy byli obserwowani przez dwa czterotygodniowe okresy.

Spożywali wówczas 70 gramów czekolady dziennie. Jednocześnie monitorowane były markery zdrowia naczyń krwionośnych.

Uczestnicy konsumowali specjalnie przygotowaną gorzką czekoladę z wysoką zawartością flawonoli (przeciwutleniaczy) lub gorzką czekoladę dostępną w sklepach. Oba rodzaje czekolady miały bardzo zbliżoną zawartość kakao.

Reklama

W czasie trwania obserwacji uczestnicy nie mogli spożywać produktów wysokoenergetycznych, by uniknąć dalszego przybierania na wadze.

Czekolada pomaga

Okazało się, że spożywanie czekolady, zarówno tej z podwyższoną zawartością flawonoli, jak i tej powszechnie dostępniej, równie skutecznie poprawiało stan zdrowia naczyń krwionośnych badanych mężczyzn.

- Zwiększenie zawartości flawonoli nie zwiększało korzystnego działania czekolady na zdrowie tętnic. Wpływa jednak na smak i motywację do spożywania czekolady - mówi autor badań dr Diederik Esser z Uniwersytetu Wageningen.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: gorzka czekolada | czekolada
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy