Zbieraj, póki jeszcze kwitnie. Ta roślina ma niezwykłą moc

Czarny bez to roślina na wagę złota - ma wiele prozdrowotnych właściwości, jest składnikiem suplementów diety pomocnych przy leczeniu wielu dolegliwości i wspieraniu odporności. Z czarnego bzu przygotujesz mnóstwo smacznych przetworów i smakowitych przekąsek. Dlaczego jeszcze czarny bez jest rośliną, którą warto włączyć do diety?

Czarny bez ma liczne właściwości prozdrowotne. Z jego owoców można przygotować przetwory pomocne przy leczeniu przeziębienia
Czarny bez ma liczne właściwości prozdrowotne. Z jego owoców można przygotować przetwory pomocne przy leczeniu przeziębienia123RF/PICSEL

Wyciąg z czarnego bzu jest popularnym składnikiem suplementów diety. Mogą być one wykorzystywane jako wsparcie w leczeniu różnych dolegliwości lub w ramach naturalnego wspierania organizmu. Co więcej, preparaty na bezie tej rośliny w łatwy sposób można przygotować samodzielnie. Niezwykle popularny jest sok z czarnego bzu, a także syrop, nalewka lub dżem.

Czarny bez - jak wygląda i kiedy kwitnie?

Czarny bez - nazywany też bzem lekarskim lub bzem dzikim występuje powszechnie na terenie całej Polski - najczęściej w lasach, nieużytkach oraz miejscach wilgotnych. Liście są jajowato-eliptyczne, a kwiaty białe, drobne, promieniste i tworzą baldachogrona. Owoce z kolei to mięsiste pestkowce o kulistym kształcie koloru ciemnofioletowego.

Czarny bez kwitnie w maju i czerwcu - wówczas kwiatostany są dostatecznie rozwinięte i można je zbierać.

Czarny bez - właściwości

To właśnie kwiaty oraz owoce bzu czarnego odpowiedzialne są za prozdrowotne właściwości, które poparte zostały licznymi badaniami. Są one źródłem:

  • olejków eterycznych,
  • witamin - C, B, A,
  • flawonoidów,
  • wapnia, magnezu, cynku, potasu,
  • związków polifenolowych,
  • glikozydów,
  • steroli,
  • triterpenów,
  • kwasów organiczne,
  • kwasów tłuszczowych,
  • garbników.

Owoce należy zbierać w sierpniu i wrześniu - istotne jest, aby spożywać je wyłącznie po obróbce termicznej.

Kwiaty czarnego bzu można obtoczyć w cieście naleśnikowym i usmażyć. Dla wieku osób jest to wyjątkowy przysmak
Kwiaty czarnego bzu można obtoczyć w cieście naleśnikowym i usmażyć. Dla wieku osób jest to wyjątkowy przysmak123RF/PICSEL

Czarny bez - na co pomaga?

Do najważniejszych prozdrowotnych właściwości bzu czarnego należą:

  • właściwości przeciwutleniające,
  • właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,
  • oprawianie odporności organizmu,
  • właściwości napotne,
  • działanie wykrztuśnie.

Nie bez powodu więc czarny bez wykorzystuje się do produkcji wielu suplementów na odporność i leków do stosowania w czasie infekcji dróg oddechowych.

Czarny bez w cieście naleśnikowym - przepis

Kwiaty czarnego bzu należy moczyć w cieście naleśnikowym wylanym na patelnię i smażyć z obu stron
Kwiaty czarnego bzu należy moczyć w cieście naleśnikowym wylanym na patelnię i smażyć z obu stron 123RF/PICSEL

Z czarnego bzu można samodzielnie przygotować przetworzy - najczęściej są to soki syropy polecane podczas leczenia przeziębień. Ponadto czarny bez  wykorzystywany jest do przygotowania pysznych przekąsek - np. kwiatostanów w cieście naleśnikowym. Przepisem na jaki specjał podzielili się ostatnio w mediach społecznościowych twórcy profilu Lasy Państwowe. Zamieścili filmik autorstwa psychodietetyczki - Karoliny Jarmuł i zachęcają do tego, aby korzystać z dobroci czarnego bzu, póki trwa na niego sezon.

Nie przegapcie, kwitnie bez czarny! Jest to gatunek, na którego kwiatostany fani leśnych kulinariów niecierpliwie czekają przez cały rok. Na filmie prosty i sprawdzony przepis na kwiatostany w cieście naleśnikowym.
czytamy na Facebooku
Sierpniowe owoce i zioła. Zdrowie w pełni lataInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas