Trik ułatwiający obieranie porzeczek z łodyżek. Genialny w swej prostocie

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Od czerwca do ostatnich dni sierpnia możemy zaobserwować, jak krzaczki wypełniają się dorodnymi owocami czarnej, czerwonej oraz białej porzeczki. Te nieco niepozorne owoce dostarczają sporo przyjemności zerwane prosto z ogrodu. Warto także wykorzystać ich potencjał w kuchni. Niezależnie od tego, czy zbierzemy je własnoręcznie, a może przyniesiemy w koszyku ze sklepu, czeka nas trud ich obierania z łodyżek. Jak ułatwić sobie to zadanie? Wystarczy przetestować prosty patent, który wymaga jedynie użycia kuchennego niezbędnika.

W jaki sposób najszybciej obrać porzeczki z ogonków?
W jaki sposób najszybciej obrać porzeczki z ogonków?123RF/PICSEL

Przyrząd, który w mig pozbawi porzeczki łodyżek

W niewielkich i dojrzewających w słońcu porzeczkach kryje się prawdziwy smak polskiego lata. Najwięcej przyjemności sprawia zjadanie ich prosto z krzaczka. Bez obaw można spożywać je na surowo, ale świetnie sprawdzają się także w przetworach. Choć mają wiele zalet, przed ich przetwarzaniem zatrzymuje nas jedna wada.

Obieranie porzeczek z łodyżek to wyjątkowo upierdliwe i wymagające skupienia zajęcie. Ułatwieniem w tej nielubianej czynności będzie użycie przyrządu, który najczęściej towarzyszy nam w kuchni podczas jedzenia. Okazuje się, że rozwiązaniem sytuacji jest użycie zwykłego widelca. Na stole umieszczamy wybraną przez siebie miskę, chwytami kiść porzeczek w dłoń, a następnie łapiemy łodyżki między zęby widelca. Energicznie przeciągamy sztuciec od góry do dołu i gotowe. Pozbawione łodyżek owoce znajdą się bezpośrednio w misce.

Dżem z czerwonej porzeczki - przepis na zimowe dni

Jak przygotować pyszny dżem z czerwonej porzeczki?
Jak przygotować pyszny dżem z czerwonej porzeczki?123RF/PICSEL

Do przygotowania słodkiego dżemu możemy z powodzeniem użyć nie tylko porzeczki czerwonej, ale także białej i czarnej. Soczyście czerwone owoce wyróżniają się cieniutką i delikatną skórką, a także lekko kwaskowatym smakiem.

Składniki:

  • 1 kg świeżej czerwonej porzeczki
  • 250 gr cukru białego
  • 1 łyżka pektyny w proszku

Przygotowanie:

  1. Porzeczki dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą. W kolejnym kroku za pomocą widelca zdejmujemy owoce z gałązek.
  2. Tak przygotowane porzeczki umieszczamy w garnku z grubym dnem i wsypujemy jedną pełną szklankę cukru.
  3. Owoce podgrzewamy na średniej mocy palnika. Już po kilku minutach zauważymy, że zaczynają puszczać sok, a cukier całkowicie się rozpuszcza.
  4. Kiedy dżem zacznie się gotować, zmniejszamy moc do minimalnej. Gotujemy do momentu uzyskania jednolitej i gęstej masy.
  5. Dżem z czerwonej porzeczki trzymamy na ogniu przez ok. 2,5 godziny. W tym czasie nadmiar wody zdąży odparować, a sam dżem wyraźnie ściemnieje.
  6. Jeśli konsystencja przetworu wydaje się zbyt rzadka, na ok. 2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy do dżemu 1 łyżkę naturalnej pektyny w proszku.
  7. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików, pamiętając o zachowaniu ok. 1 cm przestrzeni od góry.
  8. Czyścimy ranty z ewentualnych śladów przetworu, dobrze zakręcamy naczynia i odwracamy do góry dnem na godzinę.

Pasteryzowanie i przechowywanie dżemu z czerwonej porzeczki

Dżem z czerwonej porzeczki pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 40 minut. Alternatywnie można włożyć je garnka, wypełnić wodą do 3/5 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 40 minut. Słoiki ze słodkimi przetworami trzymamy w chłodnym i zaciemnionym miejscu, np. spiżarni, piwniczce lub strychu.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas