Przycinanie porzeczki czarnej, czerwonej oraz białej. Sprawdź, jak wykonać je na przedwiośniu

Prawidłowe i regularnie wykonywane cięcie sprzyja bujnemu owocowaniu oraz zdrowemu rozwojowi drzew i krzewów. Nie inaczej jest w przypadku porzeczek, które dzięki właściwej pielęgnacji odpłacają się soczystymi owocami o żywych barwach. Sprawdź, jak przeprowadzić pierwsze cięcie porzeczek na przedwiośniu, by w sezonie zebrać dorodne plony. Poznaj różnice w przycinaniu porzeczek czarnych, czerwonych oraz białych.

Przedwiośnie to idealny moment na cięcie krzewów porzeczek
Przedwiośnie to idealny moment na cięcie krzewów porzeczek123RF/PICSEL

  • Wycinanie pędów zawsze rozpoczynamy od zewnętrznej strony krzewu, a dopiero później stopniowo przesuwamy się w stronę środka.
  • Prawidłowe przycięcie porzeczek wpływa na lepsze ukorzenienie się po posadzeniu, rozkrzewienie oraz kwitnienie.
  • To zabieg niezwykle ważny dla dorodnego owocowania, a także wzrostu naturalnej odporności na choroby oraz ataki szkodników.

Ogólne zasady przycinania porzeczek

Jeśli chcemy cieszyć się pełnymi smaku owocami czarnej, czerwonej lub białej porzeczki, nie powinniśmy pomijać jednego z kluczowych kroków pielęgnacyjnych. Chodzi oczywiście o cięcie, które przeprowadza się zazwyczaj na przedwiośniu, zanim na dobre rośliny rozpoczną wegetację, oraz w drugiej połowie lata, po zakończeniu zbiorów.

Nauczeni doświadczeniem ogrodnicy doradzają, by zrezygnować z zabiegu pełną wiosną, gdyż sok wydzielający się z ran mocno osłabia rośliny. Ważne, by cięcia dokonywać za pomocą czystych, dobrze odkażonych oraz naostrzonych narzędzi. Tępe ostrza narażają porzeczki na powstanie nieregularnych i poszarpanych ran, przez które łatwiej wnikają patogeny, prowadzące do rozwoju groźnych chorób grzybowych. Poprawnie przeprowadzony zabieg niesie za sobą szereg korzyści, m.in. obfite owocowanie, bujniejsze kwitnięcie oraz większą odporność.

Wykonanie pierwszego zabiegu

Czarną porzeczkę po raz pierwszy przycinamy tuż po posadzeniu
Czarną porzeczkę po raz pierwszy przycinamy tuż po posadzeniu123RF/PICSEL

Przeprowadzenie pierwszego cięcia krzewów porzeczek, niezależnie od rodzaju, jest bardzo podobne. Tuż po posadzeniu, które następuje zazwyczaj jesienią, zaczynamy od skrócenia ich pędów o 1-2 oczka nad ziemią. Tak przycięte porzeczki zabezpieczamy na zimę kopczykami ziemi, by ułatwić im aklimatyzację i ochronić przed przemarznięciem.

Na przestrzeni kolejnych czterech lub pięciu lat po posadzeniu do ziemi oraz wykonaniu pierwszego cięcia, pozostawiamy porzeczki do swobodnego wzrostu. W międzyczasie wykonujemy jedynie cięcia sanitarne, które polegają na regularnym usuwaniu uszkodzonych, chorych lub przemarzniętych pędów.

Cięcie czarnej porzeczki

Cechą charakterystyczną czarnej porzeczki jest to, że zawiązuje pąki i tworzy owoce głównie na pędach jednorocznych oraz dwuletnich. To właśnie one odpowiadają za najobfitsze zbiory. Im starsze pędy, tym większy problem z rozgałęzieniem i wytworzeniem wartościowych pędów jednorocznych. W cięciu czarnej porzeczki najistotniejsze będzie skupienie się na dokładnym usunięciu najstarszych pędów. W ten sposób skutecznie pobudzimy roślinę do rozwoju młodych.

Tuż po posadzeniu czarnej porzeczki do ziemi skracamy wszystkie pędy nad ziemią, najlepiej nad trzecim lub czwartym pąkiem. Jaki jest cel takiego zabiegu? W ten sposób otrzymamy krzew złożony z ok. 3-4 pędów o długości 50 cm, których nie będziemy ponownie ciąć aż do momentu owocowania. Kiedy już do tego dojdzie, co roku wycinamy 3-4 najstarsze pędy przy gruncie, a pozostawiamy taką samą ilość pędów jednorocznych. Dobrze uformowane i kilkuletnie krzewy powinny składać się z 8 lub 10 pędów głównych, z czego najstarsze będą miały nie więcej niż 3 lata.

Pielęgnacja białej i czerwonej porzeczki

Gałązki porzeczek kolorowych żyją maksymalnie do 8 lat
Gałązki porzeczek kolorowych żyją maksymalnie do 8 lat123RF/PICSEL

W przypadku porzeczek kolorowych sprawa ma się nieco inaczej. Gatunki te zawiązują pąki kwiatowe i owocują wyłącznie na krótkopędach powstających na 2-, 3- oraz 4-letnich gałązkach. Z tego względu potrzebuję innego cięcia niż krzew rodzący czarne owoce. Jak się do tego zabrać?

Kiedy nadejdzie pierwsza wiosna po wsadzeniu porzeczki czerwonej i białej do gruntu, wybieramy na każdej roślinie najsilniejsze pędy, a następnie skracamy je o 2/3 długości. Słabe, krótkie oraz cienkie pędy wycinamy przy samej ziemi. W ten sposób zrobimy miejsce dla silniejszych gałązek. W drugim roku uprawy nadchodzi czas na przerzedzenie krzewu, czyli usunięcie rosnących zbyt blisko siebie gałązek.

Doprowadzamy do tego, by wiosną trzeciego roku uformowany krzew miał ok. 10 silnie rozgałęzionych pędów. To właśnie wtedy uprawy porzeczki kolorowe zaczynają owocować. Od tego momentu co roku systematycznie je odmładzamy, usuwając pędy rosnące dłużej niż 4 lata. Przyjęło się, że gałązki porzeczek czerwonych i białych żyją od 5 do 8 lat, a następnie powoli obumierają.

Czym jest przycinanie zasadnicze?

W czwartym roku po posadzeniu porzeczek nadchodzi czas na wykonanie tzw. cięcia zasadniczego. Od tego momentu będziemy powtarzać je regularnie. To właśnie tutaj najlepiej widać dostosowanie przebiegu wykonywanego zabiegu do gatunku porzeczki.

Formowanie porzeczek czarnych zaczynamy od usunięcia wszystkich połamanych, chorych, zdeformowanych oraz przemarzniętych pędów. W kolejnym kroku przechodzimy do wycięcia części znajdujących się tuż nad ziemią, które mają 4 lata lub więcej. Ten rodzaj rośliny najlepiej i najobficiej owocuje na pędach, które mają nie więcej niż 3 lata. Po skończeniu cięcia powinniśmy otrzymać ok. 5-6 pędów jednorocznych, 3-4 dwuletnie oraz 3-4 trzyletnie.

Piąty rok po posadzeniu należy do porzeczek kolorowych, czyli białych i czerwonych. Oba gatunki świetnie owocują na pędach młodych, jak i starszych, np. 6-letnich, dlatego cięcie powinno pozostawić ok. 3-5 najsilniejszych pędów z każdego roku. Na tego typu krzewach owocowych pędy jednoroczne skracamy o ½ długości. Taki zabieg sprzyja tworzeniu się dużej ilości krótkopędów, na których także zawiążą się owoce.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas