Odtruwa organizm i poprawia wzrok. Niedoceniane warzywo o wspaniałych właściwościach

Agata Zaremba

Opracowanie Agata Zaremba

Kalarepa w naszej kuchni często traktowana jest po macoszemu. Jednakże warzywo to skrywa wiele wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Do tego oferuje nam wspaniały smak, którym możemy wzbogacić nasze potrawy. Dlaczego warto włączyć kalarepę do naszej diety i jak ją jeść?

Kalarepa ma mnóstwo witamin i minerałów
Kalarepa ma mnóstwo witamin i minerałów123RF/PICSEL

Kalarepa — niepozorne warzywo o prozdrowotnych właściwościach

Kalarepa jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego, czyli popularnej witaminy C. Jedząc jedyne 100 g kalarepy, jesteśmy w stanie dostarczyć naszemu organizmowi całe dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Z tego powodu warto ją jeść przy przeziębieniu i infekcjach. Do naszej diety powinniśmy włączyć ją jesienią, gdy nasz organizm szczególnie tego potrzebuje.

Poza tym warzywo zawiera witaminy z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także dobrą przemianę materii. Kalarepa jest też niskokaloryczna, a w 100 g warzywa znajdziemy jedynie 27 kcal. 

Oprócz witamin znajdziemy w niej jeszcze liczne składniki mineralne, w tym:

  • wapń,
  • miedź,
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo. 

Poza tym zawiera również indol-3-karbinol, sulforafan i izotiocyjaniany, znane jako związki przeciwnowotworowe, a także luteinę, która wpływa na nasz wzrok.

Faszerowana kalarepa - wyborna przekąskaInteria Kulinaria

Na co jeść kalarepę? Te osoby powinny włączyć ją do swojej diety

Kalarepę powinien spożywać każdy, jednak są osoby, które mogą szczególnie skorzystać na regularnym jedzeniu tego warzywa. Dzięki swoim licznym składnikom odżywczym kalarepa:

  • poprawia funkcjonowanie układu trawiennego,
  • neutralizuje wolne rodniki,
  • działa bakteriobójczo i grzybobójczo,
  • wspomaga funkcjonowanie wzroku, 
  • przeciwdziała zakwaszeniu organizmu,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • obliża cholesterol,
  • stabilizuje poziom glukozy we krwi,
  • wspomaga odchudzanie. 
Kalarepa zawiera też szczawiany, powinny jej unikać osoby chore na kamicę nerkową
Kalarepa zawiera też szczawiany, powinny jej unikać osoby chore na kamicę nerkowąPicsel123RF/PICSEL

Jak jeść kalarepę? Sprawdzi się jako składnik dań oraz smaczna przekąska

Kalarepę możemy jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. To jak ją przygotujemy, zależy już wyłącznie od naszych preferencji.

Z surowej kalarepy możemy przygotować smaczną przekąskę, która stanowi świetną alternatywę dla chrupek i chipsów. Wystarczy, że pokroimy warzywo w słupki, a następnie przygotujemy dipy (np. czosnkowy albo ziołowy) lub też hummus, w których będziemy moczyć nasze warzywne słupki.

Kalarepa doskonale sprawdzi się w najróżniejszych przepisach. Starta na tarce idealnie nada się jako dodatek do surówek, a pokrojona w kostkę świetnie wzbogaci zupę o wartości odżywcze i smak. Warzywo to możemy również ukisić, dzięki czemu nadamy mu dodatkowych walorów smakowych, a także nowych właściwości. Kiszona kalarepa doskonale wspomaga metabolizm, a także poprawia pracę układu nerwowego. Kalarepę możemy też dodać do owocowo-warzywnego smoothie. 

Filharmonia zawitała do szpitala. Szumowski: Muzyka pomaga we wszystkimPolsat News
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas