O niebo lepsze od tradycyjnych. Rozkochasz nimi żołądki domowników

Tomasz Hirkyj

Opracowanie Tomasz Hirkyj

Kopytka to zawsze dobra opcja, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Kluseczki, które rozpływają się w ustach, bronią się same, ale świetnie komponują się w towarzystwie sosów i gulaszów. Z racji tego, że teraz w sklepach i targowiskach królują dynie, to żal z nich nie skorzystać. Dyniowe kopytka mogą tchnąć nowe życie w obiad, a domownicy na pewno docenią starania, nie mówiąc już o żołądkach. Jak zrobić kopytka dyniowe? Przekonajmy się.

Kopytka z dyni to wspaniały pomysł na jesienny obiad. Na ich sam widok cieknie ślinka
Kopytka z dyni to wspaniały pomysł na jesienny obiad. Na ich sam widok cieknie ślinka 123RF/PICSEL

Purée z dyni: Bez tego ani rusz

Większość dań na bazie dyni wymaga przygotowania z niej purée. Taką bazę oczywiście, można zrobić samemu i nie jest to specjalnie skomplikowane. Wystarczy dynię przekroić na pół, wydrążyć pestki, następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywo wystarczy zapiekać w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Dynia musi spędzić w piekarniku około 20 minut: trzeba sprawdzić jej miękkość, nakłuwając ją widelcem. Kiedy warzywo jest już miękkie, należy je zblendować, następnie ostudzić i purée z dyni jest gotowe.

Uwaga: Dynia hokkaido po obróbce termicznej ma miękką skórkę, więc nie trzeba przed pieczeniem jej obierać.

„Ewa gotuje”: Dynia marynowanaPolsat

Kopytka z dyni: Składniki

Mamy ochotę na kopytka z dyni? Warto wcześniej zapoznać się z potrzebnymi składnikami:

  • 500 g ziemniaków (ugotowanych i przeciśniętych przez praskę),
  • 400 g purée z dyni,
  • 200 g mąki pszennej,
  • jedno jajko,
  • sól i pieprz

Kopytka z dyni: Sposób przygotowania

Dynia hokkaido nie musi być przed pieczeniem obierana. Ma miękką skórkę
Dynia hokkaido nie musi być przed pieczeniem obierana. Ma miękką skórkę123RF/PICSEL

Jak przygotować kopytka z dyni? Ziemniaczane i dyniowe purée umieścić w misce, dodać jajko, sól i pieprz, a na koniec mąkę. Trzeba szybko zarobić ciasto na jednolitą masę, aby nie kleiło się zbytnio do rąk. W tym przypadku mieszanie ręką musi być sprawne, zbyt długo wyrabiane ciasto zaczyna się kleić i wymaga dodawania większej ilości mąki. Kiedy ciasto jest gotowe, odrywamy jego kawałeczki, formujemy wałki, a następnie kroimy na mniejsze kluseczki. Kopytka z dyni trzeba teraz ugotować w osolonej wodzie: ok. czterech minut od momentu wypłynięcia.

Gotowe kopytka dyniowe trzeba wyciągnąć łyżką cedzakową na sitko, chwilę odsączyć, a następnie wykładać na talerze. Smacznego!

Z czym podawać kopytka z dyni? Garść inspiracji

Gotowe kopytka z dyni mogą być świetnym dodatkiem np. do sosów grzybowych albo do gulaszów. Świetnie sprawdzą się również w towarzystwie delikatnych, ale aromatycznych mięs: szczególnie drobiu. Wiele osób poleca również zaserwować je z masłem oraz listkami świeżej szałwii.

Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać kopytka dyniowe solo. Zawsze też można podkręcić ich smak, dlatego można trochę poeksperymentować: wystarczy dodać do ciasta łyżeczkę gałki muszkatołowej albo curry, lub imbiru.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas