Jak czyścić patelnię?

Patelnie, aby długo i dobrze nam służyły, wymagają odpowiedniego postępowania. Mycie ich w zmywarce niestety sprzyja odwarstwianiu się powłok. Z kolei ręczne czyszczenie przypalonego brudu to prawdziwa zmora. W dodatku wystarczy raz zapomnieć o umyciu spodu patelni, by po następnym użytkowaniu pozostały na niej uciążliwe osady. Dowiedz się, jak sprawnie wyczyścić brud na spodzie patelni, w jaki sposób sprytnie pozbyć się tłuszczu i czego unikać, by nie zniszczyć delikatnych powłok patelni.

Jak wyczyścić patelnię?
Jak wyczyścić patelnię? ©123RF/PICSEL

Jak pozbyć się tłuszczu z patelni?

Użyj ziemniaka
©123RF/PICSEL

Tłusty osad z patelni najlepiej usunąć za pomocą kwasku cytrynowego. Na patelnię wystarczy wlać szklankę wody, dodać łyżeczkę kwasku i doprowadzić do zagotowania wody. Po tym czasie patelnię trzeba jeszcze przetrzeć gąbką i wypłukać pod bieżącą wodą.

Trudniejszy do usunięcia jest przypalony tłuszcz na patelni. Aby się go pozbyć, wystarczy użyć ziemniaka i soli. Łyżkę soli należy wsypać na patelnię, a następnie przecierać ją przekrojonym na pół ziemniakiem. Po tym zabiegu patelnię można umyć pod bieżącą wodą. Będzie wyglądać jak nowa.

Jak czyścić patelnię sodą i wodą utlenioną

Zapomnij o szorowaniu
©123RF/PICSEL

Zaschniętego tłuszczu i brudu na spodzie patelni pozbędziemy się z łatwością za pomocą naturalnych metod. Świetnie sprawdzi się pasta na bazie sody oczyszczonej i wody utlenionej. W misce wystarczy zmieszać 6 łyżek sody i ćwierć szklanki wody utlenionej. Taką mieszankę należy nałożyć na spód patelni i zostawić na 10 minut, a następnie przetrzeć i spłukać wodą. Pozbędziesz się nawet najbardziej uporczywego brudu i plam.

Jak czyścić patelnię octem?

Użyj sody
©123RF/PICSEL

Innym sposobem na wyczyszczenie patelni jest użycie octu i sody oczyszczonej. Na patelnię należy wlać szklankę gorącej wody, dodać 4 łyżki octu i 2 łyżki sody oczyszczonej. Mieszankę powinno się zostawić na patelni na kilkanaście minut. Świetnie usuwa osady i tłuszcz, działa też odkażająco i odświeżająco. Na koniec patelnię wystarczy przemyć pod bieżącą wodą, a następnie nasmarować odrobiną oleju lub oliwy z oliwek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas