Gofry, których nie jadłeś na pewno nad morzem. Mogą zastąpić nudny obiad

Tomasz Hirkyj

Opracowanie Tomasz Hirkyj

Sezon urlopowy się zakończył, ale ci, którzy mieli okazję wypoczywać nad morzem, to z całą pewnością musieli choć raz zasmakować gofra. Nikt nie powiedział, że ten smakowity kąsek musi być podawany na słodko. Warto ponieść się kulinarnej wenie i przygotować go w wersji wytrawnej. Wtedy w kilka chwil przyrządzimy coś albo na śniadanie, albo na kolację. Jak zrobić wytrawne gofry? Oto odpowiedź.

Wytrawne gofry? Czemu nie! Idealne na śniadanie albo obiad
Wytrawne gofry? Czemu nie! Idealne na śniadanie albo obiad123RF/PICSEL

Gofry w nowej wersji

Może się wydawać, że słodkie gofry zarezerwowane są wyłącznie dla wypoczywających nad morzem. Jeśli po wakacjach śnimy o chrupiącym rarytasie, warto troszkę pokombinować i zrobić gofry wytrawne. Aby jednak były idealne, warto pamiętać o dwóch szczegółach.

  • Gofrownicy po nalaniu ciasta nie powinno się otwierać, zanim gofry nie będą gotowe.
  • Gofry muszą ostygnąć przed podaniem: najlepiej na kratce od piekarnika, a wtedy nie będą miękkie. 

Skoro poznaliśmy tajniki idealnych gofrów wytrawnych, czas zakasać rękawy i wziąć się do roboty.

„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsat

Wytrawne gofry: Składniki

  • Mąka pszenna (300 g)
  • Proszek do pieczenia (płaska łyżeczka)
  • Soda oczyszczona (szczypta)
  • Sól (szczypta)
  • Masło (100 g)
  • Mleko (400 g)
  • Jajka (dwie sztuki)
  • Ser żółty tarty (ok. 20 g)

Jak przygotować wytrawne gofry?

Gofry wytrawne wcale nie muszą wyglądać dziwnie
Gofry wytrawne wcale nie muszą wyglądać dziwniemateriały prasowe

Składniki sypkie trzeba przesypać do osobnej miski, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Następnie w rondelku podgrzać mleko z masłem tak, aby drugi składnik się dokładnie rozpuścił, a później płyny ostudzić. Teraz czas na oddzielenie żółtek od białek: te pierwsze lądują do mleka z masłem, a drugie wystarczy ubić na sztywną pianę. Teraz czas na połączenie ze sobą składników. W misce mieszamy sypkie produkty, płynne oraz starty ser i mieszamy. Dopiero na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy tak, aby masa była puszysta.

Ciasto wylewamy chochlą na gofrownicę i pieczemy ok. pięciu minut. Gotowe!

Z czym podawać wytrawne gofry?

Z czym najlepiej smakują nasze wytrawne gofry? Tutaj nie mamy żadnych ograniczeń, ponieważ można je traktować jako ciepłe, chrupiące kanapki. Można serwować je z wędlinami, warzywami, sałatą albo sadzonym jajkiem.

Jeśli chcemy bardziej podkreślić wytrawny charakter gofrów, do ciasta możemy dodać inne składniki. Co na przykład? Wystarczy łyżka siemienia lnianego, ziaren słonecznika albo dyni. Warzywa też odnajdą się tutaj wyśmienicie, wystarczy pokroić np. kawałek papryki w kostkę i wmieszać w ciasto.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas