Brak pomysłu na niedzielny obiad? Mięso w tej formie rozpływa się w ustach

Tomasz Hirkyj

Opracowanie Tomasz Hirkyj

Niedzielny obiad, choć zazwyczaj uroczysty i niespieszny, to może z czasem się znudzić, jeśli serwowane są wyłącznie schabowe i rosół. Jeśli chcemy tchnąć życie w ten wyjątkowy posiłek, to warto zrobić coś nowego. Wystarczy zaopatrzyć się w karkówkę. Dodatek cebuli i kilka przypraw sprawi, że mięso będzie soczyste, delikatne, a rozpływając się w ustach, rozpieści podniebienia domowników.

Karkówka z cebulą to propozycja idealna na niedzielny obiad
Karkówka z cebulą to propozycja idealna na niedzielny obiadTomasz HirkyjArchiwum autora

Karkówka w cebuli. Banalny sposób na obiad

Karkówka króluje na polskich stołach wraz z nadejściem sezonu grillowego. Ale nie oznacza to, że trzeba się ograniczać i wrzucać ją wyłącznie na ruszt. Szlachetny kawałek mięsa może być podstawą domowego obiadu niedzielnego. Warto choć raz przekonać się do tego sposobu, ponieważ jest łatwy, a na dodatek czasochłonny. Jeśli ktoś jednak zraził się karkówką pieczoną i obawia się, że mięso będzie suche jak wiór, to nie trzeba się jednak zrażać. Dodatek cebuli, który jak kołdra opatuli mięso, sprawia, że na pewno będzie miękkie.

Przepis na karczek. Składniki

  • pół kg karkówki
  • 5 cebul
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • cząber
  • sól 
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Zapiekana karkówka może być wykonywana w różny sposób. Zasmakuje każdemu
Zapiekana karkówka może być wykonywana w różny sposób. Zasmakuje każdemu123RF/PICSEL

Mięso podzielić na plastry o grubości dwóch centymetrów, a następnie rozbić delikatnie tłuczkiem. Każdy kawałek przyprawiamy z każdej strony, a następnie odstawiamy na minimum godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc). Czas na zabulę: wystarczy pokroić ją w piórka. Karkówkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, ale wcześniej trzeba nasmarować ją olejem. Na koniec mięso przykrywamy szczelnie cebulą. Naczynie zakrywamy pokrywką albo folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 45 minut. 

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas