Bigos okazał się zbyt kwaśny? Nie załamuj rąk. Z tymi trikami uratujesz potrawę

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

Już na samą myśl o tej potrawie niejednej osobie pocieknie ślinka. I choć sposobów na jej przygotowanie jest wiele, to jednak zasadniczo powinna charakteryzować się lekko kwaśnym smakiem. Bigos, bo o nim właśnie mowa, już za kilka dni zostanie podany do stołu w milionach polskich domów. Zdarzają się jedna sytuacje, gdy gotowy już bigos jest zbyt kwaśny. Co wówczas możemy zrobić, by był zjadliwy?

Zbyt kwaśny bigos można uratować za pomocą pewnych dodatków
Zbyt kwaśny bigos można uratować za pomocą pewnych dodatków123RF/PICSEL

Dlaczego bigos wyszedł zbyt kwaśny?

Historia bigosu sięga przełomu XVII i XVIII wieku. Wówczas bigos był potrawą przyrządzaną na bazie mięsa, ryb, a czasami nawet raków. Dodawano do niego ocet winny, sok z cytryn i limonek. W XVIII drogie składniki zaczęto zastępować kapustą kiszoną i właśnie w takiej formie przetrwał do dziś.

I choć lekko kwaśny smak bigosu powinien być w nim wyczuwalny, to jednak czasami z różnych powodów jest on zbyt dominujący, co negatywnie wpływa na odbiór potrawy. Dzieje się tak m.in. z uwagi na niedostateczne odsączenie kapusty z nadmiaru kwasku powstałego na skutek jej kiszenia.

Jeśli zdarzy nam się, że bigos jest zbyt kwaśny, nie załamujmy rąk. Potrawa jest do uratowania.

Kwaśny bigos da się łatwo uratować
Kwaśny bigos da się łatwo uratować123RF/PICSEL

Jak uratować zbyt kwaśny bigos?

Jednym ze sposobów na zmniejszenie kwaśnego smaku bigosu jest dodanie do niego wcześniej ugotowanej, posiekanej, białej kapusty. Kapustę dodajemy do bigosu partiami, dokładnie mieszamy i czekamy, aż nasiąknie bigosowym wywarem. Jeśli włożymy zbyt dużo takiej kapusty, bigos rzecz jasna nie będzie już tak kwaśny, ale będzie również mdły w smaku, a tego przecież nie chcemy.

Inny triki na zbyt kwaśny bigos polega na wykorzystaniu cebuli i suszonych śliwek węgierek. Cebulę należy posiekać w drobną kostkę, zeszklić na patelni i dodać do bigosu wraz ze śliwkami. Zamiast śliwek możemy użyć odrobiny miodu lub trochę rodzynek.

Bardzo dobrą i skuteczną metodą jest również dodanie wody do garnka z bigosem. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy, czy kwaśny smak nie jest już tak intensywny. Możemy również odlać część wywaru z bigosu i w jego miejsce wlać wodę. Wówczas z pewnością bigos nie będzie aż tak kwaśny.

W internecie znajdziemy również ciekawe rozwiązanie, polegające na dodanie do zbyt kwaśnego bigosu odrobiny sody oczyszczonej. Jej odczyn zasadowy powinien zmniejszyć kwaskowy smak bigosu.

„Ewa gotuje”: Bigos cygańskiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas