Te produkty wprowadzaj ostrożnie
Włączaj je do menu pojedynczo, co 3 dni, obserwując reakcję dziecka. Gdy malec jest alergikiem, podawaj je nieco później, niż przewiduje kalendarz żywienia, w porozumieniu z lekarzem.
Mleko i jego przetwory
Białka mleka krowiego (kazeinowe i serwatkowe) są najczęstszą przyczyną alergii u małych dzieci. Karmiąca mama alergika powinna unikać mleka oraz produktów mlecznych. Dziecku na butelce lekarz zaleci mieszankę mlekozastępczą (np. Nutramigen, Bebilon Pepti), a malec, który ma skłonność do alergii (ale nie stwierdzono jej jeszcze), może pić mleko hipoalergiczne, np. NAN HA, Bebilon HA.
Pamiętaj!
Smykowi z potwierdzoną alergią na białko mleka nie należy podawać również serów, masła, margaryny mlecznej, lodów, naleśników.
Jajka
Należy je wprowadzać ostrożnie - od 7. miesiąca tylko żółtko (najpierw pół co drugi dzień), a całe jajo dopiero ok. 12. miesiąca (białko mocniej uczula).
Soja
Na jej białko uczula się co 5 niemowlę z alergią na białko mleka, więc do menu każdego brzdąca wprowadzamy ją najwcześniej w 10. miesiącu życia.
Pamiętaj!
Soja jest ukryta w wielu produktach, m.in. w drożdżówkach, lodach, herbatnikach, batonach.
Ryby
Mogą wywołać u dziecka silną reakcję alergiczną, także ze strony układu oddechowego. Zdrowemu smykowi można je podać już w 7. miesiącu, uczulonemu - dopiero w 2. roku życia.