Reklama

Również dla dzieci

Twoje dziecko skończyło 7. miesiąc życia? Do jego jadłospisu możesz wprowadzić awokado.

Dlaczego warto sięgać po ten egzotyczny owoc? Nie bez powodu nazywa się go życiodajnym. Ma wiele prozdrowotnych właściwości, które pomagają naszemu zdrowiu.

Awokado obfituje w witaminy: A, C, E, które pełnią rolę przeciwutleniaczy. Dają nam ochronę komórek, spowalniają proces ich starzenia, wykazują działanie przeciwnowotworowe. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B i sporą ilość żelaza - dlatego warto, by włączyły je do diety kobiety w ciąży.

Osoby będące na dietach niskoenergetycznych najczęściej, co zrozumiałe, unikają tłuszczu w swoim menu. Awokado choć zawiera tłuszcz i jest bardzo kaloryczne jego wartość prozdrowotna nie ma sobie równych.

Reklama

Maluszkowi łatwo podać awokado - dojrzały owoc jest miękki. Ważne, żeby przed przekrojeniem dokładnie umyć skórkę. 


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama