Dieta mamy karmiącej, czyli co powinna, a czego nie wolno jeść?
Czy powinnam przestrzegać szczególnej diety podczas karmienia piersią?
Ciąża i okres karmienia piersią to najlepszy czas na modyfikację diety, jeśli ta dotychczas była nieprawidłowa. Jaka powinna być dieta mamy karmiącej? Po prostu - zgodna z zasadami zdrowego żywienia, urozmaicona. Jeśli do tej pory odżywiałaś się prawidłowo, nie ma potrzeby wprowadzania nowych ograniczeń dietetycznych. Unikanie różnych potraw, bardzo restrykcyjna dieta może spowodować u ciebie (mamy karmiącej) duży stres, a tym samym zmniejszyć produkcję mleka lub przyczynić się do niedoborów pokarmowych - co będzie skutkowało obniżeniem jakości pokarmu.
Rozsądne jest wprowadzanie nowych pokarmów stopniowo, obserwując reakcję dziecka. Jeśli zauważysz, że po zjedzeniu danego produktu dziecko ma kolkę, bóle brzuszka lub pojawią się zmiany skórne, wyłącz ten konkretny produkt ze swojej diety. Stopniowe rozszerzanie diety pozwoli ci poznać reakcję twojego dziecka na określone produkty i uchroni cię przed niepotrzebną rygorystyczną dietą.
1. Jak dużo jeść?
W związku z produkcją mleka, twój organizm potrzebuje nieco więcej energii. Musisz więc uwzględnić, że potrzebujesz ok. 500-600 kcal więcej niż normalnie. Uważaj jednak na rady typu: "możesz jeść ile zechcesz, wszystko spalisz, bo karmisz". Nie przejadaj się. Staraj się jeść 5 posiłków w ciągu dnia (3 posiłki główne i 2 małe przekąski).
2. Co jeść?
Ważne jest, by dieta była urozmaicona. Podstawę powinny stanowić produkty zbożowe - kasze, makarony, ryż, pieczywo oraz warzywa i owoce. Następnie - nabiał, mleko i jego przetwory - w nieco mniejszych ilościach, nabiał nie powinien dominować w diecie. Mięso czerwone - kilka razy w miesiącu; jaja, drób, ryby - kilka razy w tygodniu.
3. Ważne by posiłki były lekkostrawne - pieczone lub gotowane
4. Pić dużo płynów, najlepiej wody i herbatek owocowych (unikaj soków z kartonu - ze względu na dużą ilość konserwantów i sztucznych barwników).
5. Czego unikać?
słodyczy - zawierają dużo pustych kalorii, kakao - silny alergen
posiłków typu fast- ford
potraw smażonych, ciężkostrawnych
potraw wzdymających - nasiona roślin strączkowych- fasola, groch, bób; kapusta, kalafior
czosnku, cebuli, ostrych przypraw.
6. Uwaga na silne alergeny:
owoce cytrusowe (w tym banany)
truskawki
kakao, czekolada
orzechy
ryby
jaja
mleko i jego przetwory.
Spożywanie tych produktów przez matki może wywołać niekorzystne reakcje u dziecka.
Jeśli zauważyłaś niepokojące reakcje u dziecka po spożyciu określonego produktu, zgłoś się do lekarza, pomoże on ustalić ci odpowiednią dietę. Nie stosuj na własną rękę diet, gdyż możesz doprowadzić do niedoborów żywieniowych.
Jeśli ktoś z członków twojej rodziny ma alergię, twoje dziecko będzie wymagało szczególnej obserwacji podczas wprowadzania nowych pokarmów do twojej diety. Może się tak zdarzyć, że wasz maluszek będzie miał alergię pokarmową i konieczna będzie dieta, ale o eliminacji określonych składników zdecyduje lekarz alergolog prowadzący dziecko.