Zapomniany, polski „street-food” wraca do łask. Bez problemu zrobisz go w domu

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

W latach 70. i 80. ubiegłego stulecia zajadali się nią m.in. dorożkarze i studenci, dlatego śmiało można o niej mówić w kategoriach prawdziwego, polskiego „street-foodu”. Na długie lata odeszła w zapomnienie, ale na szczęście od kilku miesięcy znowu powraca do łask i staje się modna. Maczanka krakowska, choć w dawnej stolicy Polski należałoby powiedzieć „krakoska”, to pyszna i prosta w przygotowaniu potrawa, którą warto przyrządzić w domu.

Maczanka krakowska znowu stała się modna na kulinarnej mapie Polski
Maczanka krakowska znowu stała się modna na kulinarnej mapie Polskimateriały prasowe

Maczanka po krakowsku to bez wątpienia jedna z kulinarnych wizytówek miasta królów. Na początku lat 90. zniknęła z oferty tamtejszych restauracji i należy postawić śmiałą tezę, że młode pokolenie Polaków, kulinarnie wychowanych na burgerach, tacosach, pastach oraz ramenach - nigdy nie słyszało o tym przepysznym daniu, wpisującym się właśnie w klimat polskiego "street-foodu" z szarych czasów komuny. Co ciekawe - maczanka krakowska uznawana jest za prababkę popularnego dziś hamburgera.

Na szczęście maczanka po krakowsku coraz częściej gości w ofertach lokali gastronomicznych i zyskuje coraz większą popularność. Jednak żeby móc delektować się jej przepysznym smakiem, wcale nie musimy specjalnie szukać jej na kulinarnej mapie Krakowa, ponieważ maczankę z powodzeniem przygotujemy w zaciszu własnego domu.

Podstawą maczanki po krakowsku jest dobrej jakości karkówka, która zamarynowana w kilku aromatycznych przyprawach i okraszona sosem z duszonej cebuli, podbije podniebienie nawet najbardziej wybrednego niejadka.

Maczanka po krakowsku - składniki

Do przygotowania maczanki po krakowsku potrzebujemy następujących składników:

  • 2 kg karkówki,
  • pół litra bulionu,
  • 5 cebul,
  • kilka ogórków kiszonych,
  • bułkę,
  • 3-4 liście laurowe,
  • pieprz w ziarnach,
  • łyżeczkę kminku,
  • łyżeczkę pieprzu mielonego,
  • łyżeczkę soli,
  • 2 goździki lub płaską łyżeczkę goździków w proszku,
  • płaską łyżeczkę cynamonu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczkę musztardy,
  • kilka startych na tarce pieczarek lub kilka suszonych grzybów (opcjonalnie),
  • olej lub smalec.

Maczanka po krakowsku - przepis

Przygotowanie maczanki po krakowsku zaczynamy od zrobienia aromatycznej marynaty do mięsa. Do małego naczynia wcieramy na tarce cztery ząbki czosnku, dodajemy po jednej łyżeczce koncentratu pomidorowego i musztardy, łyżeczkę soli i pieprzu oraz wlewamy odrobinę oleju. Całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną marynatą nacieramy karkówkę i całość przekładamy do naczynia, w którym będziemy najpierw obsmażać, a następnie dusić mięso. Zamarynowaną karkówkę warto odstawić na kila godzin do lodówki, by dokładnie przeszła aromatem przypraw.

Karkówkę w marynacie obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu, a następnie zmniejszamy moc palnika na minimum.

Maczanka krakowska była niezwykle popularna w latach 70. i 80.
Maczanka krakowska była niezwykle popularna w latach 70. i 80.Marek Lasyk/REPORTER East News

Cebulę siekamy w piórka i dodajemy do naczynia z karkówką. Opcjonalnie dodajemy także kilka startych pieczarek lub kilka suszonych grzybów, ale równie dobrze ten składnik możemy pominąć, jeśli ktoś nie przepada za ich smakiem.

Do karkówki z cebulą wsypujemy łyżeczkę kminku, liście laurowe, pieprz w ziarnach, odrobinę cynamonu i goździki. Wszystko zalewamy bulionem. Naczynie przykrywamy i dusimy przez około dwie, trzy godziny do momentu, aż karkówka zrobi się całkowicie miękka.

Po tym czasie karkówka powinna być już gotowa, a sos z cebuli i bulionu doskonale zredukowany i w konsystencji przypominający marmoladę. Pora na końcowe składanie naszej potrawy.

Do głębszego talerza wkładamy spodnią część przekrojonej bułki, zalewamy ją niewielką ilością sosu i na bułkę z sosem kładziemy gruby plaster karkówki. Dokładamy kilka plasterków ogórka kiszonego. Całość uzupełniamy górną częścią bułki zamoczonej w sosie. Tak przygotowaną maczankę po krakowsku najlepiej spożywać przy użyciu noża i widelca. Smacznego!

Pikantna zupa na oleju rzepakowym z mięsem
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas