Zapiekanki ziemniaczane Ewy Wachowicz to prawdziwe "niebo w gębie"

Ziemniaki uznawane są za nasze “dobro narodowe”. Nie bez powodu! Nie wyobrażam sobie polskiej kuchni bez tych darów ziemi. Są one powszechnie uprawiane w Polsce i były również w gospodarstwie moich rodziców. Pamiętam czas wykopków oraz późniejsze pieczenie ziemniaków w ognisku. Łezka się w oku kręci, jak szybko mija czas. Co można z nich zrobić? Dzisiaj podzielę się z wami sprawdzonymi (i smacznymi!) przepisami.

Zapiekanki ziemniaczane Ewy Wachowicz - sprawdzone przepisy
Zapiekanki ziemniaczane Ewy Wachowicz - sprawdzone przepisymateriał partnera

Zapiekanka ziemniaczana z kociołka lub garnka

Zacznę od zapiekanki robionej w kociołku, na zewnątrz. W zależności od regionu bywa ona określana między innymi jako: kociołek, duszaki, prażonka. Potrawę najlepiej przygotowywać na ognisku, w żeliwnym kociołku, ale ja "przedłużam sezon" na to danie i gdy pogoda nie dopisuje, to robię ją w garnku o grubym dnie lub w gęsiarce. W pierwszym przypadku gotuję na gazie, z kolei w drugim zapiekam w piekarniku. Poniżej przepis na klasyczne duszaki.

Duszaki - przepis Ewy Wachowicz
Duszaki - przepis Ewy Wachowicz123RF/PICSEL

Opis przygotowania:

(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zapełnienia 5-litrowego kociołka lub gęsiarki)

  1. Wszystkie składniki pokroić w plasterki. 
  2. Dno i boki kociołka wyłożyć słoniną, na słoninę dać liście kapusty, na liście kapusty kolejno warstwy ziemniaków, cebuli, marchewki, boczku i kiełbasy. 
  3. Przyprawić pieprzem, pieprzem ziarnistym, solą i liśćmi laurowymi, po czym ułożyć kolejne warstwy ziemniaków, cebuli itd. 
  4. Ostatnią warstwą, podobnie jak pierwszą, muszą być ziemniaki, które należy przykryć liśćmi kapusty. 
  5. Kociołek szczelnie zamknąć, wstawić w niezbyt duże ognisko. 
  6. Piec 40-60 minut, w zależności od rodzaju i wielkości ziemniaków. 
  7. Gotowa potrawa (uwaga: jest dość tłusta) najlepiej smakuje podana na liściach kapusty.

Zapiekanka z cienko pokrojonych ziemniaków

Bardzo prostym, a jednocześnie smacznym daniem jest zapiekanka z cienko pokrojonych ziemniaków, którą zalewa się mlekiem i śmietaną. Funkcjonuje ona pod nazwą gratin i może stanowić samodzielną potrawę jak i dodatek do dania głównego. Z sosem grzybowym albo gulaszem komponuje się znakomicie.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Opis przygotowania:

  1. Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. 
  2. Śmietankę wymieszać z mlekiem, przecisnąć czosnek, przyprawić gałką muszkatołową. 
  3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cieniutkie plasterki o grubości 1-2 mm (można użyć szatkownicy do ogórków). 
  4. Ułożyć na dnie formy. 
  5. Posolić. 
  6. Wlać nieco śmietanki z mlekiem. 
  7. Wszystkie czynności powtórzyć, aż do wyczerpania składników. 
  8. Na samym końcu posolić. 
  9. Formę przykryć lub owinąć folią aluminiową i wstawić na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. 
  10. Po tym czasie wyjąć, odkryć i posypać startym serem. 
  11. Wstawić na 15 minut do piekarnika, lecz tym razem bez przykrycia (najlepiej włączyć funkcję grillowania).

Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym123RF/PICSEL

Opis przygotowania:

  1. Wieprzowinę zmielić w maszynce do mięsa. 
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w 1-2 cm talarki. 
  3. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić na łyżce oleju. 
  4. Dodać do mięsa. 
  5. Doprawić solą i pieprzem. 
  6. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  7. Wyrobić dłońmi. 
  8. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, kawałek pora pokroić w plasterki. 
  9. Połowę ziemniaków ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym, na ziemniaki wyłożyć mięso, posypać marchewką i porem, wyłożyć resztę ziemniaków i zalać rosołem. 
  10. Wszystko oprószyć solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Piec w 200 st. C przez około 1,5 godziny. 
  11. Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. 
  12. Udekorować natką pietruszki.

Ziemniaczana zapiekanka na sposób irlandzki

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Opis przygotowania:

  1. Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. 
  2. Dorzucić posiekany czosnek.
  3. Po chwili smażenia dorzucić mięso. 
  4. Wymieszać. 
  5. Gdy się podsmaży, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz groszek. 
  6. Przyprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem i liściem laurowym. 
  7. Wlać sos Worcester oraz Guinness’a. 
  8. Gdy piwo odparuje, dodać przecier pomidorowy oraz bulion wołowy. 
  9. Wymieszać i odparować. 
  10. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. 
  11. Dodać masło i mleko, utłuc. 
  12. Mięso z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
  13. Nałożyć ziemniaki. Wyrównać. 
  14. Posypać tartym serem żółtym. 
  15. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (pod koniec z funkcją grillowania). 

Moi drodzy, serdecznie zachęcam was do wykorzystania powyższych przepisów. 
O ile ziemniaki kojarzą nam się głównie z frytkami albo puree, o tyle zdecydowanie warto postawić na coś oryginalnego. Zapiekanki na pewno zdadzą egzamin.

„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas