Zapiekanka z łososiem i porem

Czas: około 60 minut.

Składniki

  • 60 dag filetu z łososia
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 większe całe pory
  • 5 dag masła
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • sól
  • pieprz

Z łososia usuń skórę, wyjmij ości i lekko oprósz go solą. Do garnka wlej mleko, włóż łososia, zagotuj. Wyjmij rybę z mleka i pokrój na mniejsze kawałki. Mleko zachowaj.

Reklama

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Włóż je do posolonego wrzątku i na małym ogniu obgotuj je około 3 minut. Odcedź.

Pory oczyść, opłucz, odetnij tylko ciemnozielone, twarde części i pokrój w plasterki. Przez kilka minut podsmaż je na rozgrzanym maśle, wsyp mąkę i wymieszaj. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj kilka minut do zgęstnienia sosu. Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Na dno wysmarowanej masłem formy wyłóż łososia, zalej sosem z porami, a na wierzchu poukładaj plasterki ziemniaków na zakładkę. Posmaruj je roztopionym masłem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż ziemniaki się zrumienią - około 40 minut.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka z ziemniaków

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje