Zapiekane pieczarki

Nie tylko smacznie wyglądają - po prostu takie są!

Składniki

  • 20 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko
  • 5 dag żółtego sera
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Pieczarki umyć. Nóżki odkroić i drobno je posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i mieszając, przesmażyć na maśle. Zestawić z ognia, przestudzić, dodać pokrojone nóżki pieczarek i natkę. Doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, dobrze wymieszać. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę, szczypiorek umyć.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Kapelusze pieczarek napełnić farszem"z czubkiem" i ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem. Posypać żółtym serem zmieszanym z bułką tartą. Zapiekać około 5 min, aż będą zrumienione. Wyłożyć na talerz, posypać kostkami z papryki, udekorować szczypiorkiem. 

Dowiedz się więcej na temat: pieczarki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje