Żadne pączki czy faworki. Teraz ten przysmak świeci triumfy w tłusty czwartek

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Krucha skorupka i słodkie wnętrze to cechy charakterystyczne najlepszych rurek z kremem. Słodka przekąska wielu osobom nieodłącznie kojarzy się z czasami dzieciństwa i wizytami u dziadków. To deser, który stanowi silną konkurencję dla ociekających tłuszczem pączków, czy nadmuchanych faworków. Domowe rurki nie tylko prezentują się doskonale, ale dodatkowo są proste w przygotowaniu.

Rurki z kremem to jedna z pysznych propozycji na tłusty czwartek.
Rurki z kremem to jedna z pysznych propozycji na tłusty czwartek. Arkadiusz ZiółekEast News

Rurki z kremem - przepis na kruche ciasto

Włosi serwują gościom słodkie i pełne kremu cannoli, Polacy w okolicach tłustego czwartku masowo zamawiają pączki, faworki oraz rurki z nadzieniem budyniowym. Ostatni przysmak w bardzo prosty sposób przygotujemy także w domu. Wystarczy zacząć od sprawdzonego przepisu na ciasto kruche.

Składniki na ok. 60 rurek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 250 g śmietany 18 proc.
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru białego lub trzcinowego
  • kawałek masła

Przygotowanie ciasta na rurki:

  1. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy zimne i pokrojone w kostkę masło, a następnie szybko siekamy za pomocą noża.
  2. Czynność powtarzamy do momentu, aż składniki zaczną przypominać grubą kruszonkę. Na tym etapie dodajemy kwaśną śmietanę, szczyptę soli i szybko zagniatamy.
  3. Z ciasta formujemy gładką kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy w przezroczystą folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 60 minut. Możemy także włożyć ciasto do zamrażalnika na ok. 30 minut.
  4. Dobrze schłodzone i stężałe ciasto wyjmujemy na stolnicę lekko podsypaną mąką, wałkujemy na placek o grubości ok. 1 mm i kroimy na paski o szerokości 1,5-2 cm.
  5. Foremkę do rurek smarujemy kawałkiem masła i nawijamy paski, zaczynając od części węższej i przechodząc w kierunku szerokiej.
  6. Jedną stronę każdej rurki obtaczamy w cukrze, a następnie układamy w natłuszczonej lub zabezpieczonej papierem blaszce do pieczenia.
  7. Ile czasu piec rurki? Przyjęło się, że wystarczy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Gotowe rurki powinny przybrać jasnozłoty kolor.
  8. Po upieczeniu rurki studzimy na metalowej kratce, a następnie przechodzimy do nadziania środka kremem.

Dobry krem do rurek - jak zrobić?

Delikatne rurki aż proszą się, by połączyć je ze słodkim nadzieniem. Z deserem doskonale komponuje się najprostszy krem budyniowy, którego nadmiar wykorzystamy także do tortów, tart, babeczek, a nawet pączków. Jego podstawą jest domowy budyń, który bije na głowę sklepowe wytwory.

Krucha skorupka i słodkie wnętrze to cechy charakterystyczne najlepszych rurek z kremem
Krucha skorupka i słodkie wnętrze to cechy charakterystyczne najlepszych rurek z kremem123RF/PICSEL

Składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 20 g cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego
  • 100 g masła

Przygotowanie kremu budyniowego do rurek:

  1. Zaczynamy od wyciągnięcia wszystkich składników na blat kuchenny, by zdążyły nabrać temperatury pokojowej. Jeśli trzymamy je w lodówce, dajmy im ok. 2 godzin.
  2. Do garnka wlewamy 400 ml mleka, ustawiamy niewielką moc palnika i doprowadzamy do zagotowania. W międzyczasie miksujemy żółtka z cukrem, cukrem z wanilią, mąką, budyniem oraz pozostałym mlekiem.
  3. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotujemy na małym ogniu. Początkowo na powierzchni powstaną grudki, jednak po ok. 5 minutach masa nabierze gładkiej konsystencji.
  4. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. W celu uzyskania kremu budyniowego ucieramy miękkie masło na puch, a następnie miksujemy z budyniem.
  5. Krem budyniowy przekładamy do tylki cukierniczej lub rękawa i nadziewamy gotowe rurki. Smacznego!

Jak długo mogą leżeć rurki z kremem?

Kruche ciasto na rurki z powodzeniem możemy upiec nawet 2-3 dni wcześniej przed ich planowanym podaniem. Jeśli zdecydujemy się na taki krok, pamiętajmy o włożeniu ich do szczelnie zamykanego pojemnika. Doświadczeni cukiernicy zaznaczają także, by pudełko z rurkami trzymać wyłącznie w temperaturze pokojowej. Umieszczenie ich w lodówce nie będzie najlepszym pomysłem.

Nieco inaczej ma się sprawa z już nadzianymi rurkami. Jeśli zdecydujemy się natychmiast napełnić je domowym kremem, również umieśćmy je w szczelnie zamykanym pojemniku, który następnie powinien trafić do lodówki. W chłodzie słodkości możemy trzymać ok. 3-4 dni.

„Ewa gotuje”: Krem czekoladowy z musem malinowymPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas