Z tym przepisem odtworzysz smak babcinego, świątecznego piernika

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

Wypieki w postaci różnego rodzaju ciast, to nieodłączny element kulinarnego obchodzenia Świąt Bożego Narodzenia. I gdy w przedświątecznym zamieszaniu na wszystko brakuje czasu, warto postawić na prosty i szybki przepis na pyszne klasyczne ciasto. A jest nim bez wątpienia piernik, który zrobiony w mgnieniu oka będzie smakował jak ten u babci.

Jak zrobić pyszny tradycyjny piernik?
Jak zrobić pyszny tradycyjny piernik?123RF/PICSEL

Piernik to jedno z tych ciast, które charakteryzują się smakiem przypraw korzennych. I to właśnie m.in. dzięki tym przyprawom ma piernik doskonałą konsystencję, smak i aromat. I choć wariacji na temat piernika jest mnóstwo, to warto sięgnąć po sprawdzony przepis, z którego korzystały już nasze babcie i prababcie.

Babciny piernik - składniki

Do przygotowania babcinego piernika potrzebujemy następujących składników:

  • trzy szklanki mąki pszennej,
  • miks przypraw do piernika,
  • jedna szklanka miodu,
  • jednak szklanka cukru pudru,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki mleka,
  • trzy jajka,
  • trzy łyżki kakao,
  • dwie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • powidła śliwkowe,
  • czekolada,
  • suszone bakalie.

Babciny piernik - przepis

Do naczynia wsypujemy mąkę i przyprawy do piernika, a następnie dokładnie mieszamy. Do rondelka dodajemy miód i cukier puder, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z ognia i jego zawartość wlewamy do naczynia z mąką i przyprawami. Całość miksujemy, dodajemy olej i ponownie miksujemy.

Do czystego naczynia wlewamy mleko i wsypujemy kakao. Dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia z mąką i miodem. Wbijamy jajka i całość miksujemy.

Zapach piernika jest jedyny w swoim rodzaju
Zapach piernika jest jedyny w swoim rodzaju123RF/PICSEL

Do szklanki wlewamy trzy łyżki stołowe z wodą i wsypujemy sodę oczyszczoną. Mieszamy i przelewamy do naczynia z naszym ciastem. Ponownie całość miksujemy.

Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30 minut. Gdy piernik się upiecze i wystygnie smarujemy go marmoladą, polewamy rozpuszczoną czekoladą i okraszamy bakaliami.

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 78: Mery SpolskyINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas