Z szynki, mandarynek i czerwonej kapusty

Oto nietypowa surówka, która będzie znakomitym dodatkiem do obiadu. Zrobisz ją szybko i bez wysiłku. Warto pamiętaj, że czerwona kapusta jest bogata w witaminy z grupy B, ponadto zwiera przeciwutleniacze - antocyjany, którym zawdzięcza swój kolor.

Surówka z czerwonej kapusty jest niezwykle zdrowa.
Surówka z czerwonej kapusty jest niezwykle zdrowa. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 3 mandarynki
  • kilka plasterków miękkiej szynki drobiowej
  • cebula
  • olej
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

Kapustę cienko poszatkować i ugotować w lekko osolonym wrzątku na półmiękko. Wylać na sitko, dokładnie osączyć i wymieszać z sokiem z cytryny, aby odzyskać kolor. Pozostawić do ostygnięcia, dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w paseczki szynkę, pokrojone mandarynki oraz olej. Sałatkę przyprawić i dokładnie wymieszać.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas