Reklama

Wykwintny tort orzechowy

Taki tort zrobisz tylko na wyjątkowe okazje. Wygląda pięknie i cudownie smakuje.

Składniki

  • 500 g mąki tortowej,
  • 200 g cukru pudru,
  • 200 g margaryny,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki mleka.

Składniki "Skórka" orzechowa

  • 1 łyżka miodu,
  • 20 g cukru kryształu,
  • 40 g masła,
  • 80 g orzechów włoskich.

Składniki na krem

  • 400 ml mleka,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 200 g masła,
  • 50 g tartych orzechów włoskich do obsypania tortu

1. Z mąki przesianej z cukrem pudrem, miękkiej margaryny, jaj, miodu i sody rozpuszczonej w mleku zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Rozwałkować je na okręgi o śr. 26 cm. Przenieść na papier do pieczenia. Upiec pojedynczo trzy placki.

Reklama

2. Na patelni podgrzać miód z cukrem, masłem i posiekanymi orzechami. Mieszać, aż masło się roztopi i składniki połączą się w jednolitą masę. Masę rozsmarować na czwartym płacie ciasta. Piec ok. 20 minut w 160 °C. Lekko schłodzić, pokroić na 12 kawałków.

3. Mleko zagotować z obiema mąkami. Schłodzić, mieszając. Połączyć z masłem utartym z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubić na gładki krem. 3/4 kremu wykorzystać do przełożenia upieczonych blatów. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.

4. Boki tortu posmarować kremem (nieco odłożyć) i obsypać je tartymi orzechami. Resztę kremu przełożyć do worka cukierniczego. Wyciskać 12 kopczyków po obwodzie tortu. Na każdym ułożyć po kawałku "skórki" orzechowej. Tort wstawić na noc do lodówki. 

Dowiedz się więcej na temat: tort

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje