Wuzetka

Taką, jak w cukierni, zrobisz samodzielnie w domu. Wykorzystaj nasz przepis.

Doskonała wuzetka
Doskonała wuzetka 123RF/PICSEL

Przygotowanie:


1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj, dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Dosyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto wlej do natłuszczonej prostokątnej blachy o wymiarach 24x36 cm. Piecz 30 min w temp. 170° C. Ostudź i przekrój na dwa równe blaty.

2. Każdą część biszkoptu nasącz aromatem cytrynowym rozcieńczonym wodą. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudź.

3. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z kroplą soku z cytryny. Na koniec dodaj do niej ostudzoną żelatynę i jeszcze przez chwilę ubijaj. Masę śmietankową wyłóż na jedną część biszkoptu i przykryj drugim blatem.

4. Czekoladę połam, dodaj do niej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Zdejmij z ognia. Gdy polewa ostygnie, polej nią wierzch ciasta. Odstaw. Pokrój ciasto w kwadraty, wierzch każdego udekoruj kleksem bitej słodkiej śmietany oraz listkami świeżej mięty.

Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 450 kalorii

Ciasto czeskieInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas