Właśnie zaczął się na nie sezon. Jak łatwo przyrządzić szparagi?

W sklepach można już kupić pierwsze w tym sezonie szparagi. Te lubiane przez wiele osób warzywa są nie tylko smaczne, ale również bogate w mnóstwo cennych składników odżywczych. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak prawidłowo zrobić szparagi. Podpowiadamy, w jaki sposób je przygotować, by móc szybko cieszyć się prostym i jednocześnie pysznym posiłkiem.

Jak zrobić szparagi? Wypróbuj sprawdzony i prosty przepis
Jak zrobić szparagi? Wypróbuj sprawdzony i prosty przepis123RF/PICSEL

Jak zrobić szparagi? O tym musisz pamiętać

Sezon na szparagi zwykle rozpoczyna się w maju i trwa do czerwca. Entuzjaści tych warzyw ubolewają nad tym, że jest tak krótki. Z tego względu w tych miesiącach szparagi goszczą na talerzach Polaków wyjątkowo często. O czym trzeba pamiętać, przyrządzając te pyszne i lekkostrawne warzywa?

Przed rozpoczęciem gotowania szparagów należy je obrać – w szczególności rodzaje białe i fioletowe, gdyż są najbardziej włókniste. Nieprawidłowa obróbka może negatywnie odbić się na posiłku – niedokładnie obrane szparagi będą gorzkie i łykowate. Oprócz tego trzeba się pozbyć zdrewniałej końcówki. By to zrobić, zwykle wystarczy ją odłamać lub ostrożnie odciąć, używając ostrego noża.

Prosty przepis na szparagi zielone. Zrób je na patelni i dodaj masło

Zielone szparagi są najprostsze w przyrządzaniu. Nie są tak łykowate jak białe i fioletowe, zatem ich obróbka jest zdecydowanie łatwiejsza. Oto jeden z najprostszych przepisów na przepyszne szparagi zielone prosto z patelni.

Najpierw należy opłukać szparagi i pozbyć się zdrewniałych końcówek. Następnie trzeba umieścić warzywa na patelni, zalać wodą (do około połowy) i przyprawić solą. Potem szparagi muszą się dusić przez kilka minut do momentu, aż zmiękną. Następnie należy dodać około jednej łyżki masła (można je zastąpić oliwą) i zacząć mieszać, by otoczyło ono wszystkie warzywa. Wówczas danie będzie gotowe.

Jak ugotować białe szparagi? Do gotującej wody dodaj cukier

Bardzo popularną odmianą szparagów szparagi białe. Warzywa przed gotowaniem należy dokładnie obrać za pomocą obieraczki (omijając główki). Podobnie jak w przypadku zielonych szparagów, trzeba pozbyć się zbutwiałych końcówek.

Przed gotowaniem białe szparagi koniecznie należy obrać
Przed gotowaniem białe szparagi koniecznie należy obrać123RF/PICSEL

Białe szparagi najlepiej jest gotować w wysokim garnku, umieszczając je w pozycji pionowej (aby główki wystawały ponad wodę). Trzeba je gotować pod przykryciem około 12 minut, z dodatkiem łyżeczki soli i około pół łyżeczki cukru. Cukier sprawi, że warzywa nie będą zbyt gorzkie. Gdy szparagi będą gotowe, wówczas można je podawać z sosem holenderskim. W takiej formie smakują wyśmienicie.

Czytaj też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas