Wielka moc ukryta w maleńkiej skorupce. Dlaczego warto jeść jajka przepiórcze?

W Japonii używa się ich do przygotowania m.in. sushi i beto, w Ameryce Południowej dodawane są do hot-dogów i hamburgerów, z kolei na Filipinach polewa się je masłem pomarańczowym i smaży w głębokim tłuszczu. Jajka przepiórcze, bo o nich właśnie mowa, to prawdziwa bomba smakowo-witaminowa. Dlaczego warto je jeść?

Jajka przepiórcze to prawdziwa bomba witaminowa
Jajka przepiórcze to prawdziwa bomba witaminowa123RF/PICSEL

Jajka przepiórcze - właściwości odżywcze

Jajka przepiórcze są ok. cztery razy mniejsze niż jajka kurze. Posiadają charakterystyczną beżową skorupkę z brązowymi plamkami. W przeciwieństwie do jajka kurzego - jajko przepiórcze posiada zdecydowanie więcej żółtka niż białka. Ponadto pod względem odżywczym jaja przepiórcze są nieco lepsze od kurzych.

Jajka przepiórcze są doskonałym źródłem:

  • antyoksydantów
  • białka
  • ryboflawiny
  • żelaza
  • witaminy A
  • witaminy z grupy B
  • witamin C, D i K
  • cynku
  • fosforu
  • magnezu
  • potasu i selenu

Posiadają również zdrowe tłuszcze nienasycone, które poprawiają kondycję serca.

Jajka znoszone przez przepiórki podnoszą poziom tzw. "dobrego cholesterolu" HDL i równocześnie obniżają poziom tzw. "złego cholesterolu" LDL. Jajka przepiórcze warto także spożywać z uwagi na fakt, iż na długo zapewniają uczucie sytości, co zmniejsza pokusę podjadania i tym samym sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi.

Jajko przepiórcze jest czterokrotnie mniejsze od kurzego
Jajko przepiórcze jest czterokrotnie mniejsze od kurzego123RF/PICSEL

Kto nie powinien jeść jajek przepiórczych?

Choć korzyści z jedzenia jaj przepiórczych jest mnóstwo, to jednak osoby z pewnymi dolegliwościami powinny od nich stronić. Spożywanie jaj przepiórczych może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi i ciśnienia krwi, dlatego osoby z hipoglikemią lub niedociśnieniem powinny najpierw skonsultować się lekarzem, który podejmie decyzję, czy takie jajka powinny trafić do menu.

Natomiast osoby, u których nie ma przeciwwskazań do jedzenia jaj przepiórczych, mogą dziennie zjeść 6-12 sztuk.

Kto nie powinien spożywać jaj przepiórczych?
Kto nie powinien spożywać jaj przepiórczych?123RF/PICSEL

Co można zrobić z jaj przepiórczych?

Jaja przepiórcze z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania różnych dań, ale same w sobie mogą również posłużyć za pełnowartościowy posiłek w postaci jajecznicy. Zatem jajka przepiórcze mogą stanowić zamiennik jaj kurzych podczas przyrządzania np. ciast i naleśników.

Ugotowane na twardo jajka przepiórcze z uwagi na niewielkie rozmiary są bardzo często wykorzystywane jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. W wielu restauracjach jaja przepiórcze dodawane są m.in. do tatara.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas