Węgierski przysmak

Placki ziemniaczane po węgiersku smakują doskonale. Pamiętajmy jednak, że są ciężkostrawne i nie częstujmy nimi małych dzieci.

Placki po węgiersku smakują doskonale
Placki po węgiersku smakują doskonale 123RF/PICSEL

Mięso pokroić w grubą kostkę, posolić, obtoczyć w mące. Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać, ogórki pokroić w plastry. Mięso i cebulę usmażyć. Dodać czosnek, chwilę posmażyć, zalać wodą, dodać ziele angielskie i listek laurowy, dusić 30 minut. Dodać ogórki konserwowe i gotować, aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania zagęścić 2 łyżkami mąki zmieszanej ze śmietaną, zagotować. Dodać papryczkę chili i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Obrać ziemniaki oraz cebulę i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rumiano z obu stron. Na każdy placek nałożyć porcję gulaszu i podawać (można też składać placki z gulaszem na pół)

Przepis na klasyczny placek po węgierskuInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas