Wartościowe buraczki

Są smaczne, delikatnie słodkie, nie uczulające i mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej. Maluszek znajdzie w nich potas, żelazo, wapń, magnez, witaminę C, kwas foliowy i pektyny.

Jako składnik zupki buraki można podawać już niemowlętom po 6.-7. miesiącu życia.

Reklama

Dla brzdąca pod koniec 1. roku z buraków warto przygotować barszcz czysty lub ukraiński (z innymi warzywami).

Maluch na pewno polubi także jarzynkę z ugotowanych i startych buraczków.

Dodatek soku z cytryny nie tylko poprawi jej smak, ale też zapewni intensywny kolor.

Niektóre dzieci lubią też sok z buraków, uznawany za środek wspomagający procesy krwiotwórcze.

Dowiedz się więcej na temat: buraki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje