Warstwowiec naleśnikowy z pomarańczową masą

Składniki na 4 porcje.

Składniki

  • 5 dag masła (lub margaryny)
  • 2 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka + 5 dag cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 2 pomarańcze
  • 50 dag chudego twarogu śmietankowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • masło do posmarowania patelni
  • szczypta soli

Masło (lub margarynę) stop w rondelku. Jajka zmiksuj z mlekiem. Dodaj mąkę przesianą z solą oraz 1 łyżkę cukru, wymieszaj mikserem albo trzepaczką. Na koniec wlej przestudzony rozpuszczony tłuszcz, wymieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 min, aby odpoczęło.

Patelnię o śr. 20 cm posmaruj masłem, rozgrzej. Wylej tylko tyle ciasta, by przykryło dno i powstał cieniutki naleśnik. Usmaż go na złoto z jednej i z drugiej strony, zsuń na talerz. W taki sam sposób usmaż kolejne naleśniki z pozostałego ciasta. Odstaw je, by dobrze wystygły. W tym czasie przygotuj masę do przełożenia.

Reklama

Żelatynę namocz w 1/3 szkl. zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Pomarańcze sparz, wytrzyj. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Twaróg zmiksuj z pozostałym cukrem, dodaj sok i skórkę z pomarańczy.

Śmietanę ubij, połącz z serem. Wlej żelatynę i wymieszaj. Kremem smaruj naleśniki i układaj jeden na drugim. Torcik dociśnij i schładzaj 1 godz. Udekoruj skórką i plasterkami z drugiej pomarańczy. Posyp cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje