W wydaniu z piekarnika robią furorę podczas obiadu. Egzotyczny zamiennik ziemniaków

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Bez czego w większości nie może obejść się typowy obiad podany w polskim domu? Odpowiedzią są ugotowane ziemniaki. Jeśli jednak nie jesteśmy zwolennikami kartofli lub po pewnym czasie zaczęły nam się przejadać, wybierzmy smakowitą alternatywę. Pieczone bataty nie tylko wyglądają, ale przede wszystkim smakują luksusowo. Jak je przyrządzić, by zawsze wychodziły idealnie chrupiące? Podpowiadamy.

Jak idealnie upiec bataty?
Jak idealnie upiec bataty?123RF/PICSEL

Czy trzeba gotować bataty przed pieczeniem?

Pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej bataty zyskują w Polsce coraz większą popularność. Nadal nie przebijają sławy ziemniaków, jednak stanowią dla nich ciekawą odmianę. Smakosze coraz chętniej decydują się na wykorzystanie składnika w domowej kuchni. Osoby mające styczność z warzywem po raz pierwszy nie zawsze wiedzą, jak właściwie je przyrządzić. Niezależnie od tego, czy upieczemy je w całości, przekroimy na pół, a może przygotujemy z nich frytki, warto zacząć od podgotowania batatów przez 10-15 minut w wodzie z mlekiem.

Odradza się także obieranie batatów przed obróbką termiczną. To właśnie w skórce kryją się cenne składniki odżywcze oraz chrupkość po upieczeniu. Jeśli jednak nie zachwyca nas wizja jedzenia wierzchniej warstwy batatów, możemy ściągnąć ją nożykiem lub obieraczką do warzyw już po wyciągnięciu z piekarnika. Jak zrobić dobre bataty z piekarnika? Surowe potrzebują ok. 40 minut w 200 st. C, a podgotowanym powinno wystarczyć ok. 15-20 minut w tej samej temperaturze.

Jakie przyprawy pasują do batatów?

Wiele osób podkreśla, że słodki smak batatów to jedna z największych zalet tych wyjątkowych warzyw. Znajdzie się jednak spora grupa, która nie podziela tego zdania. Zwolennicy dokładnego przyprawiania podkreślają, że bez użycia odpowiednio skomponowanych dodatków bataty pozostaną zwyczajnie mdłe i mało smaczne. Jakie przyprawy wybrać do pieczenia batatów?

Bataty sprawdzą się i w daniach wytrawnych, i tych na słodko
Bataty sprawdzą się i w daniach wytrawnych, i tych na słodko123RF/PICSEL

Niezależnie od tego, czy planujemy przygotować pieczone bataty w całości, a może marzą nam się idealnie chrupiące frytki, przyprawy są niezbędne. Bulwy doskonale komponują się z większością ziół. Podczas popisów kulinarnych warto wykorzystać m.in.:

  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • tymianek
  • ostrą i słodką paprykę
  • chili
  • imbir
  • kolendrę
  • czosnek

Z czym podawać bataty?

Dobrze przyrządzony składnik bez problemu wykorzystamy w kuchni. Pieczony batat sprawdzi się nie tylko jako sycąca przekąska w ciągu dnia, ale także dodatek do obiadu. W wydaniu prosto z piekarnika połączymy go ze smażonymi, pieczonymi lub duszonymi mięsami. Chrupiące kawałki batatów dorzucimy do sałatek, wrapów i tortilli. Wykorzystamy je także jako bazę do przygotowania sycącej zupy krem. Wystarczy upiec je w całości, pokroić w kostkę, plasterki lub paski. Reszta zależy od naszej wyobraźni.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas