W połowie kakaowy

Jak zrobić dobry sernik?

Wierzch ciasta można dodatkowo posmarować powidłami lub bitą śmietaną i udekorować np. listkami z białej oraz ciemnej czekolady. Wyborna będzie też polewa czekoladowa.

Składniki na 15 porcji:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Reklama


Masa serowa:

  • 1 i 1/4 kg białego sera
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 6 jajek
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki kakao
  • ulubione dodatki (np. rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone owoce) 


Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników jak najszybciej zagnieść ciasto, (ewentualnie dodać potrzebną ilość zimnej wody). Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

2. Ser zemleć. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z masłem. Dodać ser, cukier, budyń, proszek do pieczenia, bakalie i/lub suszone owoce, a na końcu pianę z białek. Masę podzielić na dwie części, jedną wymieszać z kakao.

3. Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim dno nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Na ciasto wykładać po kilka łyżek masy białej i ciemnej. Piec przez godzinę w temperaturze 175°C.

Dowiedz się więcej na temat: sernik

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje