Unikaj sklepowego. Zrób własny

Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez majonezu. Dodajemy go na potęgę - m.in. do sałatki warzywnej czy do jajek. Co na temat majonezu sądzą dietetycy? Zalecają przede wszystkim umiar w spożywaniu sosu i czytanie etykiet z jego składem. I zachęcają, by postawić na majonez domowy.

Najlepszy majonez możesz zrobić samodzielnie
Najlepszy majonez możesz zrobić samodzielnie123RF/PICSEL

Dietetycy ostrzegają, że producenci dodają do majonezów barwniki, konserwanty, substancje zagęszczające, gumę ksantową, gumę guar i jajka w proszku.

Dlatego tak ważne jest, aby kupując majonez sprawdzić jego skład na etykiecie. Nie jest rzadkością, że majonez zawiera składniki, które będą skutkować problemami gastrycznymi i alergią.

Istotny jest nie tylko skład, ale i umiar. Dietetycy zalecają, by nie spożywać dziennie więcej niż łyżeczkę majonezu. Podkreślają, że można go zastąpić - na przykład w sałatce warzywnej. Proponują dodać do niej jogurt naturalny lub grecki. Warto też pomyśleć o różnego rodzaju dipach, które urozmaicą smak kanapek równie dobrze jak majonez - np. tzatziki czy dip z awokado.

A jeśli decydujemy się na majonez, to najlepiej postawić na ten domowej roboty. 

Przepis na domowy majonez

Składniki

2 żółtka, 2 łyżeczki octu winnego, łyżeczka musztardy, 160 ml oleju roślinnego lub oliwy, sól, pieprz, pęczek bazylii.

Przygotowanie

Jajka koniecznie musimy sparzyć. Oddzielamy żółtka, przekładamy je do naczynia. Dolewamy ocet i dodajemy musztardę. Miksujemy na wysokich obrotach, przez około 5 minut, aż uzyskamy kremową konsystencję. Miksujemy przez następne 5 minut, ale już dolewając olej/oliwę (UWAGA!) powoli, wąską strużką. Majonez musi być gładki, błyszczący, jednolity. Przyprawiamy go solą, pieprzem.

Jak zrobić domowy majonez?Interia Kulinaria
RMF24
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas