U teściowej wygrywa z sałatką jarzynową. Odkąd znam przepis, robię ją zawsze w Wielkanoc

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Jak zrobić sałatkę teściowej? Zacznijmy od tego, że trzeba nauczyć się odwzorowywać wyrazisty smak i aromat, a także kolorowe warstwy pełne apetycznych składników. Jeśli zastanawiasz się nad tym, czym zaskoczyć gości na Wielkanoc, wypróbuj niezwykle smakowitą sałatkę na bazie ugotowanych jajek, rodzynek i selera naciowego.

Sałatka teściowej zrobi furorę podczas Wielkanocy
Sałatka teściowej zrobi furorę podczas Wielkanocy123RF/PICSEL

Warstwowy przysmak na Święta Wielkanocne

Typowo wielkanocne sałatki wcale nie muszą bazować jedynie na wyhodowanej własnoręcznie rzeżusze, chrupiącej rzodkiewce czy dorodnej sałacie. Czasami warto przełamać tradycyjne smaki nieco mniej typowymi dla tego okresu dodatkami. Nie bez powodu w tym okresie prym wiodą sałatki na bazie ugotowanych na twardo jajek. Czego symbolem jest jajko?

Zgodnie z wierzeniem chrześcijan, składnik ten symbolizuje życie, odrodzenie się Chrystusa, który zwyciężył śmierć i zmartwychwstał. Również inne kultury chętnie korzystają z symboliki jajka, łącząc je z triumfem życia nad śmiercią, cyklicznością oraz sprzyjającym szczęściem. Co dobrego można zrobić na Wielkanoc? Na stole nie może zabraknąć smakowitej sałatki.

Wielkanocna sałatka teściowej

Warstwowa sałatka teściowej łączy w sobie delikatność ugotowanych jajek, kremowość sosu na bazie majonezu i jogurtu, a także subtelną słodycz rodzynek i wyrazisty smak selera konserwowego.

Jak przygotować wielkanocną sałatkę teściowej?
Jak przygotować wielkanocną sałatkę teściowej?123RF/PICSEL

Składniki na wielkanocną sałatkę

  • 250 g szynki konserwowej (w puszce lub plasterkach)
  • 3 jajka na twardo
  • 300 g selera konserwowego
  • ½ puszki ananasa
  • 1 duża puszka kukurydzy
  • 1 garść rodzynek
  • ½ pęczka zieleniny (szczypiorku, koperku, pietruszki)
  • 3 duże łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę teściowej?

  1. Zaczynamy od wsypania rodzynek do miski, a następnie zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na ok. 30 minut. Po tym czasie odcedzamy je na sitku.
  2. Plastry ananasa odsączamy z zalewy i kroimy na niewielkie kawałki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, pozbywamy się skorupki i drobno siekamy.
  3. Umytą i osuszoną zieleninę szatkujemy, kukurydzę odsączamy z zalewy, a selera dodatkowo lekko odciskamy z nadmiaru płynu i kroimy na krótsze paseczki.
  4. Szynkę konserwową w kawałku lub plastrach kroimy najpierw w paski, a później w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce.
  5. Zawartość salaterki mieszamy z majonezem i jogurtem, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny do porządnego schłodzenia. Smacznego!
Sałatka z karczochów z jajkiemInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas