Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba

Natalia Siedlaczek

Opracowanie Natalia Siedlaczek

Uwielbiana przez dzieci i dorosłych, pyszna i prosta w przygotowaniu. Pastę z makreli można zrobić na wiele sposobów i warto wprowadzić ją do naszego jadłospisu. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne smarowidło do chleba.

Najlepsze smarowidło do chleba. Pasta z makreli na dwa sposoby
Najlepsze smarowidło do chleba. Pasta z makreli na dwa sposobyCanva ProINTERIA.PL

Ryby nie są częstym wyborem w diecie Polaków. Najczęściej zajadamy się nimi w święta, a warto pamiętać o nich w naszej tygodniowej diecie. Zdrowe tłuszcze zawarte w rybach można "przemycić" do naszego jadłospisu m.in. za pomocą różnego rodzaju past. Najpopularniejszym wyborem zazwyczaj jest pasta z wędzonej makreli.

Wędzona makrela bogata jest w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz liczne witaminy i minerały, m.in:

  • selen
  • fosfor
  • magnez
  • potas
  • witaminy z grupy B
  • witaminę A

Jak przygotować pyszną pastę z makreli do chleba?

Pasta z makreli z jajkiem na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Pół makreli obieramy ze skóry, dokładnie wyciągamy ości i rozdrabniamy rybę. 
  2. Ugotowane jajka kroimy w drobną kosteczkę (szybszy sposób to starcie ich na tarce na grubszych oczkach) i dodajemy do makreli. 
  3. Następnie dodajemy dwie łyżki majonezu (jeśli zależy nam na ograniczeniu kalorii, możemy użyć samego jogurtu lub zmieszać jogurt i majonez w proporcji pół na pół) i mieszamy.
  4. Następnie do naszej pasty dodajemy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, przyprawy, a całość mieszamy. 

Pastę dobrze jest zostawić na chwilę, aby dobrze się "przegryzła". Podawaj z dowolnym rodzajem pieczywa.

Pasta z makreli z białym serem

Sposób przygotowania:

  1. Pół makreli obieramy ze skóry, dokładnie wyciągamy ości i rozdrabniamy rybę. 
  2. Następnie dodajemy biały ser, dwie łyżki majonezu (podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu, możemy użyć jogurtu)  i mieszamy składniki. 
  3. Do naszej pasty dodajemy  posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, przyprawy, a całość ponownie mieszamy. 

Pastę dobrze jest zostawić na chwilę, aby dobrze się "przegryzła". Smakuje wyśmienicie z każdym rodzajem pieczywa.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas