Tort gruszkowy

Taki tort smakuje wyśmienicie. Podobny deser można przygotować, używając zamiast biszkoptów ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych.

Składniki na 12 porcji:


  • 1 kg gruszek
  • 1 paczka długich biszkoptów
  • 600 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki żurawiny

Reklama


Sposób przygotowania:

1 Boki tortownicy wyłożyć biszkoptami. Jedną gruszkę zostawić do dekoracji, resztę umyć, obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.

2 Śmietanę ubić z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietanką w proszku i połączyć z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, a następnie z pokrojonymi gruszkami.

3 Krem przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić na minimum godzinę do lodówki. Po schłodzeniu udekorować pozostawioną gruszką i żurawiną.

Dowiedz się więcej na temat: tort

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje