Tort czekoladowy

Aż trudno uwierzyć, że ten tort jest zrobiony z czerwonej fasoli! Smakuje mocno czekoladowo.

Składniki na ciasto

  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • 10 jajek,
  • 15 dag miękkiego masła lub margaryny,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 6-8 łyżek kakao,
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 30 dag serka mascarpone,
  • 30 dag kremu czekoladowego,
  • 8 dag czekolady mlecznej,
  • 10 dag posiekanych pistacji

Fasolę osącz z zalewy i opłucz. Przełóż do miski, dodaj 5 całych jajek oraz 5 żółtek, rozdrobnij blenderem. Miękki tłuszcz utrzyj mikserem na puch. Z białek ubij sztywną pianę. Do masy fasolowo-żółtkowej wsyp cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, zmiksuj aż składniki się połączą. Dodaj masło, zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.

Reklama

Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-55 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do miski włóż serek mascarpone, dodaj krem czekoladowy, zmiksuj. Dodaj przestudzoną czekoladę i jeszcze chwilę miksuj. Krem podziel na dwie części, do jednej dodaj 2-3 łyżki posiekanych pistacji.

Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat posmaruj kremem z pistacjami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj resztą kremu i posyp pozostałymi pistacjami. 

Dowiedz się więcej na temat: tort czekoladowy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje