Torcik z wątróbki
Torcik z wątróbki doskonale prezentuje się na stole i może nawet zastąpić obiad. Z pewnością zachwyci i zadziwi zaproszonych gości.
1. Oczyszczoną wątróbkę podsmażamy, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
2. W misce łączymy zmieloną wątróbkę, jajka, sodę i mąkę, doprawiamy całość. Mieszamy, aż do uzyskania możliwie jednolitej konsystencji. Dodajemy mleko, ponownie mieszamy. Wylewamy masę partiami na patelnię - na rozgrzanym tłuszczu smażymy wątróbkowe placki. Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać 6-7 mniejszych placków lub 5 większych.
3. Pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce, czosnek, szczypiorek i cebule rozdrabniamy. Podsmażamy warzywa na maśle, aż cebula się zeszkli. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do przestudzenia. Łączymy z 6-ma łyżkami majonezu, mieszamy.
4. Przygotowujemy torcik z wątróbki, a więc układamy warstwy: na spodzie kładziemy wątróbkowy placek, na nim rozprowadzamy masę warzywną. W ten sposób dokładamy kolejne "piętra". Wstawiamy torcik do lodówki na całą noc. Przed podaniem wierzch możemy udekorować startym serem i wybraną zieleniną, np. listkami rukoli czy zieloną pietruszką. Możemy też wyłożyć na wierzchu plastry pomidorów. Torcik z wątróbki jest gotowy!
Sałatka z wątróbką to inny ciekawy pomysł. Sprawdź!
Szukasz więcej inspiracji? Przetestuj przysmak z wątróbki!
Zobacz, jak smakują idealne kurze wątróbki z jabłkiem
* * *
Zobacz więcej: