To danie było hitem PRL-u. Banalne w przygotowaniu i obłędnie smaczne

Potrawy czasów PRL-u - mimo że częściowo już zapomniane, wciąż chętnie przygotowywane są w wielu polskich domach. W pamięci szczególnie zachowały się te, które przygotowywały nasze babcie - wśród nich szczególnym rarytasem przed laty był rumsztyk. Co to za potrawa i jak ją przygotować wedle PRL-owskiej receptury?

Rumsztyk to mielone kotleciki podawane z podsmażoną cebulą i pieczarkami
Rumsztyk to mielone kotleciki podawane z podsmażoną cebulą i pieczarkami123RF/PICSEL

Co to jest rumsztyk?

Rumsztyk niegdyś był daniem, który uwielbiano jadać na obiad. To aromatyczny i sycący kawałek mięsa, w czasach PRL-u podawany częściej niż kotlety schabowe. Przygotowywano go wówczas z mięsa wieprzowego najlepszej jakości - chociaż wielu kucharzy twierdzi, że to z dodatkiem wołowego smakuje najlepiej. Przygotowanie rumsztyku jest bardzo proste i wymaga jedynie kilka składników.

Rumsztyk z przepisu babci - jak przygotować?

Kotleciki dawniej przygotowywano z mięso wieprzowego, jednak jeszcze smaczniejsze są te wykonane z mieszanki wieprzowo-wołowej
Kotleciki dawniej przygotowywano z mięso wieprzowego, jednak jeszcze smaczniejsze są te wykonane z mieszanki wieprzowo-wołowej123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

  1. W naczyniu rozgrzać olej i wrzucić dwie drobno pokrojone, niewielkiej wielkości cebule. Zeszklić.
  2. Mięso mielone umyć i umieścić w misce, wbić jajko, dodać podsmażoną cebulę, doprawić pieprzem i solą.
  3. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kotlety i delikatnie je spłaszczać.
  4. Pozostałe 3 cebule obrać i pokroić w piórka, a następnie zeszklić na oleju.
  5. Kotlety smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, przed podaniem udekorować cebulą.

Z czym podawać rumsztyk?

Rumsztyk, podobnie jak tradycyjne kotlety mielone czy schabowe doskonale smakować będzie z ziemniakami, frytkami, ryżem czy też kaszą. Do tego warto przygotować również surówkę - colesław, z czerwonej bądź kiszonej kapusty. Dodatkowo, poleca się też podawać go z uduszonymi na maśle pieczarkami.

Akwedukty Nazca. Wodociągowy majstersztyk o długiej historiiAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas