Ten chleb z cukinii to hit. Jest zdrowszy i smaczniejszy od tradycyjnego pieczywa

Cukinia to niezwykle uniwersalne warzywo, z którego wyczarować można mnóstwo smakołyków - zarówno tych wytrawnych jak i na słodko. Hitem jest cukiniowy chlebek, cieszący się ogromną popularnością wśród miłośników tego warzywa. Nie dość, że pyszny i niezwykle lekki to zdecydowanie zdrowszy od tradycyjnego pieczywa. Co więcej jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak zrobić wyśmienity chlebek z cukinii?

Chleb z cukinii może stanowić samodzielną przekąskę lub też być serwowany jak tradycyjne pieczywo na śniadanie lub kolację
Chleb z cukinii może stanowić samodzielną przekąskę lub też być serwowany jak tradycyjne pieczywo na śniadanie lub kolację 123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść chleb z cukinii?

Chleb z cukinii może być świetną alternatywą dla białego pieczywa - nie tylko dla osób będących na diecie odchudzającej, ale również dla tych, którzy starają się wzbogacić codzienny jadłospis dodatkową porcją warzyw, zdrowiej się odżywiać i poprawić swoje samopoczucie. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a składniki łatwo dostępne - wystarczy wymieszać wszystko łyżką, nie będzie potrzebny nawet mikser. Za sprawą aromatycznych przypraw oraz ziół chleb z cukinii zyskuje wyjątkowy, głęboki smak więc można jadać go również solo - jako przekąskę. Wzbogacony o warzywną pastę, hummus, sałatę, pomidora, ogórka czy inne dodatki będzie prawdziwą witaminową bombą, a jednocześnie sycącym posiłkiem.

Jak zrobić chleb z cukinii?

Aby przygotować chleb z cukinii potrzebna będzie keksówka, oczywiście cukinia, mąka a także kilka dodatków, za sprawą których pieczywo zyska idealną konsystencję oraz smak. Jak więc zrobić chleb z cukinii? Przedstawiamy przepis krok po kroku.

Chleb cukiniowy można zrobić zarówno z dodatkiem mąki jasnej jak i pełnoziarnistej
Chleb cukiniowy można zrobić zarówno z dodatkiem mąki jasnej jak i pełnoziarnistej 123RF/PICSEL

Do przygotowania cukiniowego chleba potrzebne będzie:

Sposób przygotowania

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na około 15 min.
  2. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, oregano, pieprz i wymieszać.
  3. W drugiej misce połączyć resztę mokrych składników -  kefir, jajka, oliwę.
  4. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na rozgrzewamy oleju (około 5 min).
  5. Cukinię odcisnąć z soku, odstawić.
  6. Do suchych składników wlać mokre, dodać zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek, odciśniętą cukinię. Wymieszać wszystko łyżką.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra-dół).
  8. Jedną większą lub dwie mniejsze keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do nich ciasto na ¾ wysokości foremek.
  9. Chlebki piec przez około 40 minut - w przypadku mniejszych foremek lub godzinę w przypadku jednej większej, do tzw. suchego patyczka. 
  10. Wystudzić na metalowej kratce. 

Smacznego!

Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas