Tarta dyniowa z miętą

Jesień obfituje w bogactwo dyni. Zrób z niej pyszną tartę.

Wystarczy ozdobić tartę listkami mięty
Wystarczy ozdobić tartę listkami mięty 123RF/PICSEL

1. Wymieszaj mąkę z łyżką cukru i pokrojonym masłem. 

2. Wyrabiaj ciasto do uzyskania konsystencji kruszonki. 

3. Dodaj rozbełtane jajko oraz mleko i zagnieć ciasto. 

4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30-40 minut. 

5. Wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuj je widelcem. 

6. Do rondla wrzuć dynię, cukier i wanilię. Zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Ostudź i zmiksuj na gładką masę. Dodaj rozbełtane jajka, wymieszaj. 

7. Wylej masę na ciasto i piecz ok. 1 godziny w 170 stopniach C.  8. Udekoruj miętą.  

Najlepszy przepis na zupę krem z dyniInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas