Szparagi na stół!

Jeden z bardziej lubionych sezonowych smakołyków jest już dostępny. Szparagi: zielone lub białe, smakują wyśmienicie. I nie muszą być tylko podawane z wody z bułeczką na maśle. Spróbujmy zapiekanych na francuskim cieście.

Szparagi w cieście
Szparagi w cieście123RF/PICSEL

Do przygotowania zapiekanych szparagów potrzebujemy: opakowanie ciasta francuskiego, pęczek szparagów (po 3-4 na osobę) 4 plastry surowej szynki parmeńskiej lub wędzonej, żółtko jaja, 2 łyżki stołowe serka mascarpone, 2 łyżki tartego parmezanu, świeżo zmielony pieprz czarny oraz oliwę z oliwek.

Odcinamy twarde, zdrewniałe końcówki szparagów i blanszujemy je przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Z ciasta francuskiego wycinamy cztery prostokąty.

Mieszamy mascarpone i tarty parmezan ze sobą, powstały krem smarujemy na cieście francuskim, pozostawiając po pół cm wolnej krawędzi. Na tak przygotowanym cieście rozkładamy szparagi. Jeden z nich, ten, który znajdzie się w środku, owijamy plastrem szynki.

Brzegi tartaletek smarujemy żółtkiem, dla uzyskania ładnego koloru po upieczeniu. Doprawiamy szparagi kroplą oliwy oraz świeżo zmielonym pieprzem. W "bogatszej" wersji możemy jeszcze szparagi posypać po wierzchu tartym parmezanem i płatkami migdałowymi.

Tak powstałe tartaletki zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C. Placki powinny być złotobrązowe. Podajemy dobrze ciepłe. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas