Symbolika kodów na jajkach. Przekonaj się, czy rozumiesz jej znaczenie

Jajka to zdrowy produkt, który dobrze uwzględnić w swojej diecie. Zawierają drogocenne białko czy witaminy z grupy B - składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To, jakie jajka należy wybierać i jak je przechowywać, jest istotne. Ile jajek można spożyć w ciągu tygodnia? Co oznaczają kody na skorupkach? Wyjaśniamy.

Poznaj symbolikę kodów na jajkach
Poznaj symbolikę kodów na jajkach123RF/PICSEL

  • Na każdym jajku na terenie UE musi znaleźć się specjalne oznaczenie. 
  • To produkt mający wiele właściwości zdrowotnych: pomaga na pamięć i koncentrację.
  • Maksymalna ilość spożywanych jaj w ciągu tygodnia nie powinna przekraczać 10 sztuk.

Co oznaczają kody na jajkach?

Wchodząc do sklepu można dostać oczopląsu od ilości jajek znajdujących się na półce. Na skorupce każdego z nich znajduje się tajemnicy kod, który ma 11 symboli. Co takiego mówi? Pierwsza cyfra oznacza sposób hodowli jaj:

0: to najbardziej pożądana grupa jajek, odznaczająca się najwyższą jakością. Pochodzą od kur z wolnego wybiegu, które dokarmiane są odpowiednią paszą.

1: chów kur podobny jest do tego z grupy zerowej. Jednak ptaki mogą być zamykane na noc w kurniku.

2: w tym wypadku kury trzymane są w hali. Ptaki nie są zamykane w klatce, mają swoje grzędy. Podłoże wyścielone jest naturalną ściółką.

3: to najgorsza grupa. Jajka pochodzą od kur trzymanych w ciasnych klatach. Często są też faszerowane antybiotykami, by szybciej rosły. Zdecydowanie odradza się wyboru jajek z tej grupy.

Po tej numeracji podane są dwie litery: oznaczają państwo, w którym znajduje się hodowla. Następne symbole to miejsce produkcji jaj (województwo lub powiat). Dwie przedostatnie cyfry to zakres działalności hodowli. Na końcu widnieje numer producenta jajek.

Jakie jajka należy wybierać?

Jajka mają wiele cennych składników: witaminy z grupy B czy białko
Jajka mają wiele cennych składników: witaminy z grupy B czy białko123RF/PICSEL

Najlepiej wybierać jaja z wyższych grup. W ten sposób wspiera się humanitarną hodowlę kur. Warto zwrócić uwagę na wielkość jaj. Na opakowaniu widnieją litery:

S: do 53 gramów,

M: do 63 gramów,

L: do 73 gramów,

XL: powyżej 73 gramów.

Nim wybierzesz dany produkt, sprawdź, czy jest świeży. Weź jedno z jajek i lekko potrząśnij. Jeśli usłyszysz chlupotanie, być może jajko jest zepsute. Lepiej wybrać inne, z gwarancją świeżości. Zwróć na to uwagę, gdyż zjedzenie nieświeżego produktu powoduje poważne zatrucia.

Jak przechowywać jajka?

Jaja są najbezpieczniejsze w lodówce, dzięki czemu zachowają świeżość. Zadbaj o to, by były umieszczone w szczelnym opakowaniu. To ważne, gdyż mogą przesiąknąć zapachem niektórych produktów: czosnku, cebuli czy sera. Z lodówki wyciągnij je dopiero tuż przed przygotowaniem. Nie powinno się ich ponownie wkładać do urządzenia, tylko spożyć od razu. Bowiem różnica temperatur sprawi, że stracą świeżość i smak.

Jak gotować jajka?

Jajka przechowuj w lodówce w specjalnym opakowaniu
Jajka przechowuj w lodówce w specjalnym opakowaniu123RF/PICSEL

Ugotowanie jajka to prosta sprawa i zajmie ci kilka minut:

Na miękko: włóż jajko do zimnej wody i doprowadź ją do wrzenia. Gotuj na mniejszym ogniu przez trzy do czterech minut.

Na twardo: postępuj dokładnie tak samo, lecz wydłuż czas gotowania do około 10 minut.

Jeśli chcesz zapobiec pękaniu jaj podczas gotowania, dodaj do wody kilka kropel soku z cytryny. Gdy zastanawiasz się jak szybciej pozbyć się skorupki: do wody dołóż szczyptę soli. Jajo po ugotowaniu będzie łatwiejsze w obieraniu.

Ile jakiej można spożyć w ciągu tygodnia?

Specjaliści informują, że spożycie nawet 10 jajek w ciągu tygodnia nie będzie miało negatywnych konsekwencji dla zdrowia. Produkt ma w swoim składzie drogocenne białko: wzmacnia mięśnie i daje lepsze efekty w trakcie treningu. Natomiast witaminy z grupy B stymulują układ nerwowy do pracy. Wpływają na lepsze zapamiętywanie i poprawiają koncentrację. Warto jednak pamiętać, że zbyt duże ilości jaj w diecie nie jest pożądane. Może stać się to przyczyną wzrostu cholesterolu, który prowadzi do różnych powikłań w organizmie: miażdżycy, zawału serca. Dlatego lepiej trzymać się ustalonej normy i nie przekraczać zalecanej ilości w ciągu tygodnia.

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas