Swojski placek drożdżowy

Kto z nas nie lubi ciasta drożdżowego! W dzisiejszym przepisie zrobimy go ze śliwkami.

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 40 g cukru pudru,
  • 300 g mąki,
  • ok. 200 ml mleka,
  • sól,
  • 1 jajko,
  • 60 g masła,
  • tłuszcz do formy,
  • ok. 600 g śliwek.
  • Kruszonka: 60 g mąki, 30 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 60 g masła.

Przygotowanie: 

Reklama

1. Rozdrobnione drożdże rozrobić w odrobinie letniego mleka, dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Do miski przesiać pozostałą mąkę. Dołożyć resztę cukru, jajko, wyrośnięty rozczyn oraz ostudzone roztopione masło. Dolewając mleko, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na prostokątny płat i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem. Śliwki wydrylować, przekroić na połówki. Rozłożyć na cieście w formie (przekrojoną stroną ku górze, by sok nie wyciekł do ciasta). Z mąki, obu cukrów i masła przygotować kruszonkę.

Posypać nią ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 40 minut. 

Dowiedz się więcej na temat: placek drożdżowy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje