Świąteczne desery pod lupą. Czym zastąpić cukier w tradycyjnych wigilijnych ciastach?

Nadmiar cukru w codziennej diecie przynosi organizmowi więcej szkody niż pożytku. Nadchodzący sezon świąteczny sprawia, że używamy go do licznych wypieków, dań oraz deserów. Czym go zastąpić, żeby ciasta nie straciły smaku, ale stały się nieco zdrowsze? Sprawdź popularne i zdrowe zamienniki.

Sprawdź, czym zastąpić biały cukier w świątecznych przepisach
Sprawdź, czym zastąpić biały cukier w świątecznych przepisach123RF/PICSEL

  • Surowe, suszone lub w postaci soków i musów - takie owoce możemy dodać do osłodzenia świątecznych ciast i ciasteczek, a także owsianek, jogurtów i koktajli.
  • Pochodzący z Meksyku syrop z agawy to naturalny słodzik, chętnie stosowany przez wegan jako zamiennik cukru oraz miodu
  • Melasa to produkt uboczny, powstający przy produkcji cukru spożywczego. Sprawdzi się jako naturalny zamiennik domowych ciast oraz deserów.

Miód zamiast cukru

Naturalny miód to jedna z najzdrowszych substancji słodzących, bogatych w liczne minerały, m.in. potas, fosfor, niacynę, żelazo, wapń i magnez. Dodatek do świątecznych wypieków sprawi, że staną się słodkie, a także zyskają charakterystyczny aromat oraz barwę. Choć przede wszystkim dodaje się go do piernika staropolskiego oraz domowych pierniczków, warto wzbogacić o niego inne przepisy.

Miód jest o wiele słodszy od białego cukru, dlatego należy używać go rozsądnie. Jedną szklankę białego cukru zastępujemy ok. ¾ szklanki miodu. Jeśli chcemy zredukować kwaśny odczyn ciasta, dodajmy do niego również odrobinę sody oczyszczonej. Dodatek prawdziwego miodu sprawia, że należy zmniejszyć ilość pozostałych  płynnych składników.

Karmelowa słodycz cukru kokosowego

Cukier kokosowy nada wypiekom charakterystycznego smaku
Cukier kokosowy nada wypiekom charakterystycznego smaku

Cukier kokosowy pozyskuje się z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej. Obfituje w antyoksydanty, kwas octowy, sacharozę, glukozę oraz fruktozę. Znajdziemy w nim także cynk, magnez, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B. Zawiera w sobie błonnik pokarmowy zwany inuliną, który spowalnia wchłanianie glukozy.

Produkt wyróżnia niski indeks glikemiczny oraz smak zbliżony do cukru trzcinowego. Chętnie stosuje się go jako zamiennik w świątecznych ciastach i ciasteczkach, a także deserach na bazie mleka. Fani kuchni azjatyckiej używają go jako dopełnienia dań słodko-kwaśnych. Stosowanie cukru kokosowego sprawia, że potrawy nabierają charakterystycznego smaku i aromatu.

Stewia - naturalny słodzik

Od pokoleń w Ameryce Południowej do słodzenia używa się stewii, czyli naturalnie słodkiej rośliny, wytwarzającej glikozydy stewiolowe. Gatunek ten osiąga ok. 80 cm wysokości i jest wykorzystywany w celach kulinarnych oraz terapeutycznych. Nazywa się ją "słodkim zielem Paragwaju" oraz "miodowym liściem". To wyjątkowo niskokaloryczna roślina, która nie ulega fermentacji, a wytwarzany z niej słodzik szybko rozpuszcza się w wodzie.

Stewia wyróżnia się tym, że jest niemal 300 razy słodsza od zwykłego białego cukru. Nie przyczynia się także do nagłego skoku poziomu glukozy we krwi. Świetnie sprawdzi się nie tylko do świątecznych wypieków, ale także jako dodatek do owocowych przetworów i napojów.

W sklepach znajdziemy ją w postaci świeżych lub suszonych liści, a także wyciągu w formie płynu, proszku oraz tabletki. Jak skutecznie zastąpić cukier stewią? Dawkowanie jest proste - pół szklanki stewii odpowiada jednej szklance cukru.

Kanadyjski akcent - syrop klonowy

Syrop klonowy to zdrowy zamiennik cukru
Syrop klonowy to zdrowy zamiennik cukru123RF/PICSEL

Oryginalny produkt powstaje na bazie odparowanego soku pozyskiwanego z pnia klonu. Wyróżnia się płynną i dość gęstą konsystencją oraz bursztynowym kolorem. Świetnie sprawdza się do licznych deserów, amerykańskich pankejków oraz tradycyjnych polskich ciast świątecznych. Fani kulinarnych eksperymentów dodają go także do mięsa, ryb oraz warzyw.

Jeśli zdecydujesz się zastąpić nim cukier w przepisie, pamiętaj o zachowaniu proporcji, która wynosi 3/4 szklanki syropu na 1 pełną szklankę cukru. Ze względu na konsystencję produktu, zmniejsz także ilość pozostałych płynnych składników. Dotyczy to przede wszystkim wody oraz mleka, których należy dodać o ok. 3 łyżki mniej.

Ten naturalny słodzik to bogate źródło antyoksydantów, minerałów oraz witamin z grupy B. Jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż miód oraz biały cukier. Osoby zdrowe mogą z powodzeniem stosować go jako zamiennik. Nie zaleca się jednak jego stosowania przez chorych na cukrzycę. Syrop klonowy zawiera w sobie sacharozę, która ekspresowo podnosi poziom cukru we krwi.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas