Świąteczne ciasto, które smakuje nawet najbardziej wybrednym. Zrobisz je bez użycia piekarnika

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

Święta Bożego Narodzenia zazwyczaj spędzamy w rodzinnym gronie, a takim spotkaniom towarzyszy również suto zastawiony stół. W większości polskich domów nie brakuje na nim różnego rodzaju ciast, jak np. sernika czy makowca. Dużą popularnością cieszą się również ciasta przyrządzane bez konieczności ich pieczenia. Przedstawiamy przepis na pyszne ciasto świąteczne z masą budyniowo-kajmanową, powidłami ze śliwek i orzechami.

Ciasto udekoruj według uznania
Ciasto udekoruj według uznania123RF/PICSEL

Świąteczne ciasto bez pieczenia - składniki

Zanim zabierzemy się za przygotowanie ciasta świątecznego, które z powodzeniem zrobimy bez użycia piekarnika, należy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Oto one:

  • litr mleka,
  • dwa żółtka jaj,
  • trzy łyżki mąki pszennej,
  • trzy łyżki mąki ziemniaczanej,
  • trzy łyżki cukru pudru,
  • saszetka cukru waniliowego,
  • łyżka przyprawy korzennej lub piernikowej,
  • 200 g masła,
  • 400 g herbatników,
  • 500 g masy krówkowej,
  • 150 g powideł ze śliwek,
  • 60 g orzechów włoskich,
  • 60 g wiórków kokosowych,
Masa krówkowa i budyniowa to podstawa dobrego ciasta
Masa krówkowa i budyniowa to podstawa dobrego ciasta123RF/PICSEL

Świąteczne ciasto bez pieczenia - przepis

Do naczynia wlewamy jedną szklankę mleka, dodajemy dwa żółtka jaj, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.

Resztę mleka przelewamy do drugiego naczynia i zagotowujemy. Gdy mleko zacznie kipieć, wlewamy do naczynia roztwór przygotowany z mleka, żółtek, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru pudru i cukru waniliowego. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy do zagotowania. Tak powstały budyń przelewamy do naczynia i odstawiamy do wystygnięcia.

Masło o temperaturze pokojowej ubijamy do powstania puszystej masy. Do masy dodajemy po jednej łyżce budyniu i nadal ubijamy - aż zużyjemy cały budyń. Z powstałej masy 1/3 przekładamy do innego naczynia i dodajemy do niej masę krówkową i całość dokładnie miksujemy.

Powidła śliwkowe doskonale przełamią słodki smak w cieście
Powidła śliwkowe doskonale przełamią słodki smak w cieście123RF/PICSEL

Formę, w której będziemy układać ciasto, wyścielamy papierem do pieczenia. Pierwszą warstwę układamy z herbatników, a na nie rozsmarowujemy masę krówkową, którą posypujemy drobno zmielonymi orzechami włoskimi.

Układamy kolejną warstwę herbatników i smarujemy je powidłami, a powidła okraszamy niewielką ilością przyprawy korzennej lub piernikowej. Następnie całość wykładamy częścią masy budyniowej. Na masę budyniową wykładamy trzecią warstwę herbatników, a na herbatniki masę krówkową i ponownie posypujemy przyprawą piernikową lub korzenną.

Układamy ostatnią warstwę herbatników i smarujemy je pozostałą częścią masy budyniowej. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto zamykamy do lodówki na całą noc.

Czas na lepsze. Odcinek 4INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas