Sok z agrestu: Co zawiera? Dlaczego warto go pić?

Agrest to pyszne i orzeźwiające owoce, które wykazują wiele właściwości leczniczych. Warto przygotować z nich smaczny sok na zimę i sięgać po niego przy rożnych dolegliwościach. Sok z agrestu ma wiele wartości odżywczych, dzięki którym oczyszcza organizm z toksyn, pobudza trawienie i pomaga schudnąć. Korzystnie wpływa też na układ krążenia, regulując ciśnienie i obniżając poziom cholesterolu. Wzmacnia również kości i chroni wzrok przed różnymi schorzeniami. Dlaczego jeszcze warto pić sok z agrestu? Jakie ma właściwości?

Sok z agrestu jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy
Sok z agrestu jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy123RF/PICSEL

Co zawiera agrest? Najcenniejsze wartości odżywcze

Porzeczka agrest, powszechnie nazywana agrestem, to krzew z rodziny agrestowatych wydający smaczne i orzeźwiające owoce. Dojrzewają one już na końcu czerwca i można je zbierać aż do początku sierpnia. Często zarzuca się im, że są kwaśne, ale gdy osiągną najlepszą dojrzałość, czyli w lipcu, to są naprawdę słodkie. Agrest jest równie zdrowy jak owoce czerwonej i czarnej porzeczki. Wprawdzie ma mniej błonnika, ale też i mniej kalorii. Różne odmiany porzeczki mają między 56 a 80 kcal, natomiast agrest jedynie 44 kcal.

Owoce agrestu są nie tylko niskokaloryczne, ale też bogate w wiele składników odżywczych. Jest jednym z najlepszych źródeł luteiny - przeciwutleniacza, który oczyszcza organizm z toksyn oraz zapobiega chorobom oczu i układu krążenia. Agrest zawiera też sporo witamin i minerałów, wśród których warto wymienić witaminy C, A, E oraz z grupy B (zwłaszcza kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę i tiaminę). W agreście znaleźć można też magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo i sód. Oprócz tego w owocach tego krzewu obecne są kwasy organiczne, flawonoidy, węglowodany, pektyny i taniny.

Sok z agrestu - właściwości lecznicze

Agrest świetnie działa na układ krążenia
Agrest świetnie działa na układ krążenia123RF/PICSEL

Dzięki temu, że agrest zawiera tak wiele wartości odżywczych, jego spożywanie przynosi wymierne korzyści dla zdrowia. Warto więc się nim zajadać i przygotowywać z niego pyszne przetwory, np. dżemy, nalewkę czy odżywczy, orzeźwiający sok. Do zrobienia tego ostatniego warto wybierać szczególnie odmiany o jasnych owocach. Sok agrestowy jest nie tylko smaczny, ale też dietetyczny i bardzo zdrowy.

Obecna w agreście luteina należy do karotenoidów - silnych przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia i oczyszczają organizm z toksyn. Substancja ta korzystnie wpływa na wzrok - chroni oczy przed promieniowaniem UVA i UVB, a także zapobiega różnym chorobom oczu, np. zwyrodnieniu plamki żółtej. Karotenoidy wspomagają również pracę serca. Regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL. Agrest zawiera też rutynę, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Dzięki temu picie soku agrestowego może zmniejszyć ryzyko groźnych chorób układu krążenia, m.in. miażdżycy, nadciśnienia czy zawału.

Sok z agrestu na trawienie i odporność

Agrest przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć
Agrest przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć123RF/PICSEL

Przeciwutleniacze zawarte w soku z agrestu działają też przeciwzapalnie, przez co mogą łagodzić objawy zwyrodnienia stawów. W napoju tym znajduje się też sporo wapnia i magnezu, dzięki czemu może pomóc zapobiegać osteoporozie i ułatwiać rekonwalescencję po złamaniach kości. Owoce agrestu świetnie też wpływają na odporność, m.in. dzięki zawartości witaminy C. Sok z agrestu polecany jest szczególnie osobom podatnym na infekcje, borykające się z przewlekłym kaszlem i stanami zapalnymi gardła.

Do właściwości leczniczych soku z agrestu należy zaliczyć zbawienny wpływ na trawienie. Napój ten to naturalny środek na zaparcia i wzdęcia, gdyż ma lekkie działanie przeczyszczające. Sok agrestowy ma też właściwości moczopędne i żółciopędne, pomaga na stany zapalne żołądka i jelit oraz wspiera pracę wątroby. Przyspiesza też przemianę materii i jest niskokaloryczny, więc mogą pić go osoby odchudzające się i chorujące na cukrzycę. Sok czy kompot z agrestu poprawiają również wygląd skóry i przeciwdziała powstawaniu zmarszczek. Oprócz tego poprawia pamięć i koncentrację oraz zmniejsza napięcie spowodowane stresem dzięki dużej ilości magnezu i witamin z grupy B.

Jak zrobić sok z agrestu?

Przygotowanie soku z agrestu jest bardzo proste
Przygotowanie soku z agrestu jest bardzo proste123RF/PICSEL

Ze względu na tak liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze warto przygotować sok z agrestu. Przepisy na ten napój są niezwykle proste, a przygotowuje się go w podobny sposób co kompot z agrestu (z tą różnicą, że w tym drugim pływają owoce). Potrzebne składniki to 500 g agrestu, 250 g cukru oraz 1 i 1/3 szklanki wody. Jeśli nie przepadamy za słodkimi sokami, możemy zmniejszyć ilość cukru. Do przygotowania soku najlepiej wykorzystać owoce zebrane w czerwcu, gdy są jeszcze zielone i jędrne.

Agrest należy umyć i oczyścić z ogonków, a następnie przekroić na połówki i wrzucić do garnka lub miski. Zasypujemy je cukrem i mieszamy oraz odstawiamy na dwie doby. Warto od czasu do czasu przemieszać owoce, by cukier całkiem się rozpuścił. Po tym czasie odcedzamy sok i przelewamy do słoiczków. Na koniec należy pasteryzować je przez 5 minut.

Przepis na sok z agrestu z sokownika

Warto też wiedzieć, jak zrobić sok z agrestu w sokowniku. Potrzebne składniki na ten przepis to 2 kg agrestu i 1 kg cukru. Owoce myjemy i obrywamy z ogonków. Dno sokownika należy wypełnić wodą, a na górę wsypać rozmiażdżony agrest z 0,5 kg cukru. Gotujemy całość na dużym ogniu i co jakiś czas spuszczamy sok. Do gotowego soku należy dodać resztę cukru. Następnie trzeba go gotować, zbierając szumowiny, dopóki nie będzie czysty. Wrzący sok przelewamy do butelek i szybko zakręcamy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas